Smart Grids komen eraan
De opzet en het gebruik van Smart Grids zijn actuele onderwerpen, zowel in de energiesector zelf als bij gebruikers. Maar wat houdt het in en hoe kan u zich erop voorbereiden? Met de introductie van steeds meer energie opwekkers als zonnepanelen, microwarmtekrachtcentrales, windturbines en kleine waterkrachtturbines wordt het aanbod van energie opwekkers steeds groter. Veel van deze apparaten worden gebundeld in virtuele energiecentrales. Dan is het nog de vraag of we al deze energie nodig hebben en vooral wanneer. Technische automatisering regelt dat.
In de ideale situatie geef je de informatie betreffende de vraag en het aanbod van energie op het net direct door aan de gebruiker. De gebruiker kan in een Smart Grid kiezen wanneer hij wat wil inschakelen en tegen welke kosten. Nog beter zou zijn als de gebruiker dit vooraf kan instellen. Aanvullend is het slimmer, om de elektrische apparaten zelf te laten bepalen wanneer ze aangaan en tegen welke energiekosten. Binnen huishoudens en kantoren kan dit voor essentiële besparingen zorgen, maar landelijk en zelfs internationaal kan het zorgen voor een stabieler netwerk, waar pieken en dalen worden opgevangen.
Voor bedrijven kan deze informatie in het kader van efficiency van groots belang zijn. Zeker voor grootverbruikers van energie in de industrie. Als het aanbod van energie flexibel is en de kosten hangen af van vraag en aanbod, gaat een groot bedrijf hier op inspelen door grote energieverbruikers (met een lagere prijs) pas in te schakelen, als er een energieoverschot is.
Dit alles is toekomstmuziek, maar in de nabije toekomst haalbaar. De slimme meters, moderne monitoring van het net en technische automatisering zorgen voor efficiency en een goede afstemming van vraag en aanbod. Dat bovengenoemde de netspannings kwaliteit positief kan beïnvloeden staat ook vast.
De actuele mogelijkheden voor de energiebedrijven en grootverbruikers komen aan de orde in de presentatie van Arjan Pit van forTop automation & energycontrol.
U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek.
“real time” inzicht in energiestromen voor de consument
Doordat de vrije markt energie een volwassen markt is geworden en de energiemarkt in een hoog tempo veranderd door voornamelijk duurzame opwekking, kan de klant de inkoop van energie op een andere manier regelen. Tot voor kort was het traditionele energiebedrijf vooral een soort van verzekeringsbedrijf, die de schommelingen in de marktprijs voor een langere termijn filterde. Door de grotere transparantie zijn de partijen inzichtelijk geworden en is er een nieuwe markt ontstaan waar kansen liggen. Consumenten, coöperaties en grootverbruikers kunnen op kortere termijn energie inkoop (en/of verkoop) regelen, wat een flinke besparing kan opleveren. Het slim inkopen van energie zal op termijn erg rendabel zijn. Daar is “real-time” inzicht voor nodig.
Voordat dit beschreven proces rendeert, moeten energiebedrijven eerst weten welke energiestromen er binnen bepaalde omgevingen lopen. Dat moet het liefst “real time” inzichtelijk gemaakt worden. Bewustwording van verbruiksprofielen en eventueel zelfs het ingrijpen daarin, kan een grote groep gebruikers geld besparen. De moderne markt heeft het verzekeringsmodel niet meer nodig, omdat de risico’s goed voorspelt kunnen worden.
De volgende vraag is dan hoe gaat u hier invulling aan geven en hoe gaat het u direct geld besparen? Aan het begin van het Energy & Automation event zal Klaas Hommes van TenneT TSO het bovengenoemde onderwerp aankaarten. Later op de dag geven Robert Willemsen van Powerhouse en Johan van der Veen & Jasper Arts van Datawatt BV en Energy Force hier een directe invulling aan, zodat u het inzicht van “real-time” monitoring verder vergroot.
U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek.
Power and Energy Automation Solutions volgens de IEC – 61850 standaard
Automatisering kan direct bijdragen aan betrouwbaarheid, kostenverlaging, continuïteit en nauwkeurigheid. Dat lijkt algemeen bekend te zijn. Maar door de juiste automatisering toe te passen zal ook een reductie kunnen ontstaan op het gebruik van energie en het gebruik van grondstoffen. Standaarden in de automatisering dragen daarmee bij aan een duurzamere bedrijfsvoering.
In de presentatie van Advantech zal een overzicht van industriële automatisering oplossingen worden besproken, die allen voldoen aan de standaard IEC – 61850, welke is ontwikkeld voor het ontwerpen van automatiseringstoepassingen in transmissie en distributie. Ook worden de voordelen van deze internationale standaard uitgelegd, welke prima toepasbaar is binnen de Power en Energy sector.
Ook zullen er vergelijkingen met andere standaarden worden besproken, die worden gebruikt binnen de productie automatisering en gebouw automatisering. In een aantal praktijkvoorbeelden kunt u direct een aantal zaken zien, die concreet werken in de praktijk.
U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek.