FHI corona-update, 1 april 2021

Kort coronanieuws

  • Het RIVM meldt donderdag 7882 nieuwe coronabesmettingen, 224 meer dan woensdag. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: afgelopen week werden er gemiddeld 7439 positieve tests per dag geregistreerd.
  • Uit een Amerikaanse studie blijkt dat gevaccineerden niet alleen zelf veel minder vaak ziek worden, maar ook dat ze het coronavirus nauwelijks nog kunnen overdragen, schrijft de NOS. Na twee weken had de onderzochte groep – na twee prikken – 90 procent minder kans om het virus over te dragen.
  • Bedrijven zijn de afgelopen maanden voorzichtiger geworden met het aanvragen van ontslag voor personeelsleden, zegt het UWV. In februari was zelfs sprake van het kleinste aantal ontslagaanvragen (1602) sinds de uitbraak van de pandemie.
  • Rond 2030 moet het goederentransport per spoor in de haven van Antwerpen zijn verdubbeld. Momenteel wordt 7 procent van alle goederen per spoor vervoerd, maar dat moet 15 procent worden, schrijft de VRT.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt het vaccinatietempo in Europa ‘onaanvaardbaar traag’. WHO-directeur Hans Kluge van de Europese vertegenwoordiging vreest dat door het trage vaccineren de pandemie nog langer duurt. Volgens de WHO heeft 10 procent van de inwoners van vijftig landen in Europa een eerste vaccinatie gehad. Slecht 4 procent is volledig ingeënt.

Aantal verzuimmeldingen eerste maanden 2021 gehalveerd

ArboNed, partner van FHI, meldt dat het aantal verzuimmeldingen in de eerste maanden van 2021 is gedaald tot 4,3 procent. Dat is een halvering ten opzichte van januari en februari 2020. Wel blijft het effect van de coronacrisis op het verzuim onzeker.

 

Lees het artikel:

https://www.arboned.nl/nieuws/aantal-verzuimmeldingen-eerste-maanden-2021-gehalveerd

 

 

Tevreden reacties op regeling voor preventief testen

VNO-NCW en MKB-Nederland reageren verheugd dat de Rijksoverheid aan werkgevers financiële ondersteuning geeft om werknemers zonder klachten preventief te kunnen testen op corona. De tijdelijke regeling is bedoeld voor bedrijven waar thuiswerken niet mogelijk is.

 

Lees het artikel:
https://www.vno-ncw.nl/nieuws/blij-met-regeling-voor-preventief-testen-op-de-werkvloer

 

Meer informatie over de regeling:
https://www.werkgeverstesten.nl/

 

 

Waarom u het verschil maakt met een ingevuld ledenprofiel

Sinds begin dit jaar is het FHI-ledenprofiel flink verbeterd en uitgebreid. Door het profiel te vullen en goed bij te houden, verhogen leden hun online vindbaarheid. Naast hun eigen website zorgt een pagina op de website van FHI ook voor online zichtbaarheid.

 

Bekijk de mogelijkheden:
https://fhi.nl/nieuws/waarom-u-het-verschil-maakt-met-een-ingevuld-ledenprofiel/

 

 

EU-financieringsmogelijkheden voor bedrijven

Het nieuwe zevenjarige Meerjarig Financieel Kader (MFK) is vanaf 2021 van start gegaan. In deze EU-begroting zijn meerdere Europese programma’s en instrumenten beschikbaar, die kansen bieden

voor het Nederlandse bedrijfsleven. MKB-Nederland heeft een uitgebreide brochure over het MFK online gezet. Deze kunt u via de FHI-website downloaden.

 

Download de brochure (pdf):

https://fhi.nl/app/uploads/sites/65/2021/04/Brochure-EU-financieringsmogelijkheden-voor-bedrijven-VNO-NCW-en-MKB-Nederland.pdf

 

 

Workshop Timemanagement (thuiswerken en Covid-19)

Op donderdag 8 april organiseert FHI tussen 12:30 en 16:15 uur de workshop Timemanagement. In een periode waar thuiswerken eerder regel is dan uitzondering, wordt het efficiënt omspringen met uw tijd nog belangrijker. De workshop wordt verzorgd door Fré Boels van ISA Training & Coaching.

 

Meer informatie en inschrijven:
https://fhi.nl/agenda/workshop-timemanagement-thuiswerken-en-covid19/

 

 

Ondernemersagenda voor groei en herstel

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben een ondernemersagenda opgesteld waarin voorstellen worden gedaan voor een coronaherstelpakket en andere maatregelen om bedrijven op weg te helpen uit de coronacrisis. U kunt de ondernemersagenda downloaden via de FHI-website.

 

Download de ondernemersagenda (pdf):

https://fhi.nl/app/uploads/sites/65/2021/04/ondernemersagenda_voor_herstel_en_groei_maart_2021.pdf

 

 

 

Lees hier het FHI Coronadossier met de laatste ontwikkelingen en FAQ’s.