FHI corona-update, 10 september 2020

Kort coronanieuws

  • De Duitse economie klimt sneller uit het dal dan eerder werd gedacht, zo blijkt uit een prognose van de denktank DIW. Zonder tweede golf komt de krimp van het BBP uit op 6 procent in plaats van de eerder verwachte 9,4 procent.
  • Het aantal failliet verklaarde bedrijven blijft volgens de laatste CBS-cijfers maar dalen. In augustus gingen er 173 bedrijven failliet. Dat zijn er 32 minder dan in juli en het laagste aantal in 21 jaar.
  • Het CBS meldt verder dat de CO2-uitstoot in het tweede kwartaal 21,1 procent lager ligt dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Energiebedrijven hebben minder steenkool verstookt en de emissies voor de transportsector zijn gehalveerd.
  • Het coronavaccin dat wordt ontwikkeld door farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford kan nog steeds voor het einde van dit jaar klaar zijn, meldt RTL Nieuws. Vanwege medische problemen met een proefpersoon zijn de testen tijdelijk stilgelegd.
  • “De beste manier om een samenleving bij elkaar te houden is door te zorgen voor groei en banen”, zegt vertrekkend voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer in zijn afscheidsinterview. Volgens De Boer heerst er in Nederland een negatief sentiment ten opzichte van het bedrijfsleven, waardoor sommige bedrijven als gevolg van Brexit zijn uitgeweken naar buurlanden.

 

Juridische hulp via FHI en Lexsigma advocaten

We willen u als lid in deze lastige tijd ondersteunen. Dan doet FHI onder andere via deze nieuwsbrief en het coronadossier. Voor juridische vragen kunt terecht bij FHI-partner Lexsigma. Stel ze elke werkdag kosteloos tussen 15:00 en 17:00 uur.

Stel uw juridische vragen:
https://fhi.nl/ledenvoordelen/diensten/corona-dossier/juridische-hulp-bij-corona/

Meer informatie over de belangenbehartiging van FHI:
https://fhi.nl/ledenvoordelen/belangenbehartiging/

 

Wat is het Nationaal Groeifonds?

Het kabinet trekt de komende vijf jaar twintig miljard euro uit voor een investeringsfonds. Dit fonds moet bijdragen aan de economische groei van Nederland. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Wopke Hoekstra van Financiën hebben het Nationaal Groeifonds inmiddels gepresenteerd. De miljarden moeten vooral ten goede komen aan de volgende speerpunten: kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, en ontwikkeling & innovatie.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/wat-is-het-nationaal-groeifonds/

 

Ernstige kwetsbaarheid in Microsoft Exchange servers

In de Microsoft Exchange Server versie 2016 en 2019 zijn kritieke lekken aan het licht gekomen. Microsoft heeft inmiddels updates beschikbaar gesteld om deze kwetsbaarheid te verhelpen. Het is belangrijk hier actie op te ondernemen omdat de kans op misbruik aanzienlijk is.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/ernstige-kwetsbaarheid-in-microsoft-exchange-servers/

 

Rijksoverheid: “luchtverversing in gebouwen”

Vastgoedbeheerders dienen er voor te zorgen dat er voldoende permanente luchtverversing plaatsvindt door kieren, roosters of een mechanisch ventilatiesysteem. Voor het bereiken van luchtverversing is zowel afvoer van oude lucht als toevoer rechtstreeks van verse buitenlucht nodig.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/rijksoverheid-luchtverversing-in-gebouwen/

 

Webinar ‘Actualiteiten ontslag, NOW en CRTV’

Het UWV organiseert op 29 oktober een webinar over actuele onderwerpen rondom de coronacrisis. Denk aan ontslag, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de compensatieregelingen transitievergoeding (CRTV).

Meld u aan voor de webinar:
https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/nieuwsbrief/2020/september/webinar-actualiteiten-ontslag-now-crtv.aspx

 

Twee nieuwe ‘na corona’-workshops dit najaar

Dit najaar organiseert FHI samen met partner Lexsigma een tweetal workshops waarin corona-gerelateerde thema’s aan de orde komen. Op 17 september is er een workshop rondom het thema ‘reorganisatie’. Op 8 oktober kunt u aanschuiven voor de workshop ‘(NA) CRISIS; Flexibel inspelen op de veranderende omgeving’. Aanmelden kan via de links.

Lees meer over de ‘Workshop ‘reorganisatie’:
https://fhi.nl/agenda/workshop-reorganisatie-17-09-2020/

Lees meer over ‘Workshop: ‘(NA) CRISIS; Flexibel inspelen op de veranderende omgeving’:
https://fhi.nl/agenda/workshop-flexibel-inspelen-op-de-veranderende-omgeving/

 

 

 

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons dossier.