FHI corona-update, 12 mei 2020

Kort coronanieuws

  • In april zijn meer bedrijven bankroet gegaan, zegt het CBS. Het aantal bedrijven dat failliet werd verklaard nam toe met 75 tot 334. Toch denkt het bureau dat er nog geen sprake is van een faillissementsgolf.
  • Bedrijven bereiden zich voor op grootschalige ontslagrondes, meldt BNR op basis van een rondgang bij arbeidsrechtadvocaten. Ondernemingen vrezen een langdurige negatieve impact van de pandemie. De ontslaggolf komt mogelijk op gang zodra bedrijven personeel ongestraft mogen ontslaan.
  • Werkgeversorganisaties uit Duitsland, Frankrijk en Italië willen ‘begrotingssolidariteit’ in Europa, schrijft de Financial Times. Ook moeten de zwaarst getroffen landen extra steun krijgen. De EU zou een ambitieus plan moeten opstellen.
  • Brancheorganisatie ABU zegt dat bedrijven in Nederland vanwege de coronacrisis een kwart minder gebruik maken van uitzendkrachten. In de technische sector was de daling het grootst: het aantal uitzenduren daalde met 36 procent.
  • Philips gaat wekelijks duizenden beademingsapparaten leveren aan ziekenhuizen binnen de EU. Het medisch technologieconcern heeft daarover een overeenkomst met de Europese Commissie gesloten, meldt NU.nl.
  • Brussels Airlines wil duizenden banen schrappen en tien toestellen uit zijn vloot halen, schrijft de VRT. Ook zal het netwerk worden ingekrompen met 24 bestemmingen.

 

FHI Corona Enquête: 40 procent van de leden in economisch zwaar weer door coronacrisis

FHI heeft een enquête uitgevoerd over de economische impact van de coronacrisis op alle bedrijven binnen onze technologiebranches. Hieruit blijkt dat op dit moment 40 procent van de leden al problemen ondervindt door de coronacrisis. Nog eens 40 procent verwacht in de nabije toekomst in economisch zwaar weer te belanden.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/fhi-corona-enquete-40-procent-van-de-leden-in-economisch-zwaar-weer-door-coronacrisis/

En wilt u meer inzicht krijgen in ontwikkelingen binnen uw branche? Doe mee met de FHI Economische Barometer:

https://fhi.nl/economische-barometer/

 

Hoe een anderhalvemeter-kantooromgeving vorm te geven

De anderhalvemetereconomie vraagt om een aangepaste kantooromgeving. Op kantoor moet iedereen nu namelijk standaard anderhalve meter afstand houden. In ieder geval totdat er een vaccin is tegen het coronavirus. Hoe geeft u dit als bedrijf concreet vorm?

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/hoe-een-anderhalvemeter-kantooromgeving-vorm-te-geven/

 

Extra financiering beschikbaar voor kleine ondernemers

De regering heeft bekendgemaakt 750 miljoen euro extra overbruggingskredieten beschikbaar te stellen voor ondernemingen met een kleinere financieringsbehoefte (tussen de 10.000 en 50.000 euro). Deze mkb-bedrijven moeten overigens wel een jaaromzet hebben van minimaal 50.000 euro.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/extra-financiering-beschikbaar-voor-kleine-ondernemers/

 

Stichting Ondernemersklankbord krijgt meer subsidie om mkb’ers te coachen

Ondernemers die door bijvoorbeeld de coronacrisis in de problemen komen, kunnen dit jaar gratis professionele coaching krijgen. Stichting Ondernemersklankbord (OKB), dat mede door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gefinancierd wordt, krijgt hiervoor meer subsidie. Daardoor daalt de eigen bijdrage naar 0 euro.

Bezoek de website van OKB:
https://www.ondernemersklankbord.nl/

 

Evofenedex: corona biedt kansen voor duurzaamheid

Volgens Evofenedex lijkt duurzaamheid door de coronacrisis weliswaar op de achtergrond te zijn geraakt, maar biedt juist deze crisis het bedrijfsleven nieuwe kansen voor het nemen van duurzame maatregelen. De ondernemersvereniging start daarom een duurzaamheidsonderzoek.

Lees meer over dit onderzoek:
https://www.evofenedex.nl/kennis/actualiteiten/evofenedex-start-duurzaamheidsonderzoek

 

 

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons dossier.

 

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.