FHI corona-update, 13 augustus 2020

Kort coronanieuws

  • De Rabobank heeft door de coronacrisis de nettowinst zien dalen naar 227 miljoen euro over het afgelopen halfjaar. Het bedrijf zet 1,4 miljard euro opzij in een stroppenpot en het gaat meer dan honderd filialen sluiten.
  • Voor de verduurzaming van de industrie draait vooral het mkb op. Dat concludeert Milieudefensie op basis van opgevraagde overheidsinformatie. Grootverbruikers als Shell en Tata Steel zouden soms zelfs geld toe krijgen, terwijl kleinere ondernemingen bijdragen aan de Opslag Duurzame Energie.
  • Bloedbank Sanquin start de productie van een geneesmiddel dat kan worden ingezet om kwetsbare groepen te beschermen tegen corona. De bloedbank beschikt over drieduizend kilo plasma, rijk aan antistoffen tegen het virus, meldt het AD. Toch zoekt Sanquin nog donoren.
  • Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gedaald. In juli zijn er 27 bedrijven minder failliet verklaard dan in juni, zegt het CBS. De meeste faillissementen vinden in de handelssector plaats.
  • Het Internationaal Energieagentschap is in nieuwe ramingen somber over het herstel van de oliemarkt. Vooral de situatie in de burgerluchtvaart zorgt voor een lage vraag naar kerosine, schrijft Bloomberg.

 

Ondernemersvertrouwen neemt toe

Nederlandse ondernemers zijn nog steeds zeer somber over hun economische situatie, maar het vertrouwen is het derde kwartaal wel toegenomen. Dat is op te maken uit de laatste conjunctuurenquête van VNO-NCW, MKB-Nederland, het CBS, de Kamer van Koophandel en Economisch Instituut voor de Bouw.

Download de conjunctuursenquête:
https://ondernemersplein.kvk.nl/coen/

 

Rekenhulp ‘Simulatie NOW’

Het UWV heeft een rekenhulp ontwikkeld waarmee u kunt inschatten hoe hoog het definitieve bedrag van uw tegemoetkoming tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) wordt. De rekenhulp voor zowel de eerste als de tweede aanvraagperiode NOW is per direct beschikbaar.

Gebruik de rekenhulp:
https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/nieuwsbrief/2020/augustus/rekenhulp-simulatie-now-bereken-uw-tegemoetkoming.aspx

 

Innovatie zorgt voor snelle CO2-reductie in industrie

Nu biomassa door de politiek is afgeschreven, is de uitdaging om de klimaatdoelstellingen te halen nog groter geworden. Om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen zijn er in ieder geval genoeg technieken en innovaties voorhanden. Echter, dit ‘laaghangende fruit’ wordt door de industrie in onvoldoende mate gebruikt.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/innovatie-zorgt-voor-snelle-co2-reductie-in-industrie/

 

Online kennisweek 5G in de industrie

5G belooft een wereld van vernieuwing, ook binnen de industrie. Een aantal succesfactoren zijn extreem lage reactietijd, mogelijkheden om een privé netwerk op te bouwen zodat een deel van de capaciteit gewaarborgd blijft en een extreem hoge bandbreedte voor grote hoeveelheden data. Wilt u deelnemen aan deze kennisweek, startend op 28 september, als kennispartner met een eigen webinar?

Schrijf u in:
https://fhi.nl/industrieleautomatisering/deelnameformulier-5g-in-de-industrie/

Lees ons artikel ‘5G in de industrie’:
https://fhi.nl/industrieleautomatisering/nieuws/5g-in-de-industrie/

 

Online kennisweek Servitization, Life Cycle Management & Predictive Maintenance

Van 21 tot en met 25 september organiseert de branche Industriële Automatisering de online kennisweek rondom servitization, life cycle management en predictive maintenance. Wilt u als kennispartner meedoen aan deze kennisweek?

Schrijf u in:
https://fhi.nl/industrieleautomatisering/deelnameformulier-servitization-life-cycle-management-predictive-maintenance-online-kennisweek/

Meer informatie:
https://fhi.nl/industrieleautomatisering/agenda/online-kennisweek-servitization-life-cycle-management-predictive-maintenance/

 

Interactie tussen branches: Onderwijsbijeenkomst op 28 september

Tezamen met U-Talent, Jet-Net/Tech-Net en Toekomstlab krijgen deelnemers aan deze FHI-bijeenkomst een beeld van de koppeling tussen middelbare scholen, onderwijsinstellingen en de visie op het bedrijfsleven.

Schrijf u in:
https://fhi.nl/agenda/interactie-tussen-branches-onderwijs/

 

 

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons dossier.