Kort coronanieuws

  • Het aantal werklozen groeide in de afgelopen drie maanden met 131 duizend naar 404 duizend in juni. Dat is 4,3 procent van de beroepsbevolking. Met 74 duizend was de groei de afgelopen maand het sterkst. Na vier maanden van afname groeide het aantal werkenden in juni weer met 45 duizend. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking.
  • Het RTL Nieuws bericht dat de omzet van ASML in het tweede kwartaal met 36 procent steeg in vergelijking met het eerste kwartaal tot ruim 3,3 miljard euro. Als gevolg van een hogere winstmarge steeg de nettowinst zelfs van 391 miljoen euro tot 751 miljoen euro.
  • Wetenschappers van de universiteit van Birmingham zien een ‘overtuigend verband’ tussen luchtvervuiling en het hoge aantal coronaslachtoffers in Brabant en Limburg. Zij analyseerden de coronacijfers die het RIVM voor alle Nederlandse gemeenten bijhoudt en kwamen tot de conclusie dat het aantal ziekenhuisopnames en doden door covid-19 toeneemt naarmate er meer fijnstof in de lucht zit. Lees verder.
  • De Chinese economie is in het tweede kwartaal van dit jaar alweer gegroeid, na een forse krimp in de eerste drie maanden van het jaar als gevolg van de corona-uitbraak. Vergeleken met een jaar eerder nam het bruto binnenlands product (bbp) in de periode van april tot en met juni met 3,2 procent toe, meldde het Chinese statistiekbureau.

 

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen: de spagaat tussen het werken als een startup en de verwachtingen van een corporate

Na grote corona-uitbraken in onder meer China en Italië, en het coronavirus dat door de World Health Organisation tot pandemie werd verklaard, was in maart Nederland aan de beurt. Met name het zuiden van het land zag een snel oplopend aantal patiënten met coronaklachten, waarbij de intensive care-afdelingen en de zorg in het algemeen overbelast dreigden te raken. Bovendien ontstonden er, mede door de wereldwijde vraag, grote tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen (mondkapjes, schorten) en medische apparatuur (beademingsmachines, morfinepompen). Een crisissituatie waarop crisisbeleid geformuleerd moest worden.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/het-landelijk-consortium-hulpmiddelen-de-spagaat-tussen-het-werken-als-een-start-up-en-de-verwachtingen-van-een-corporate/

 

Re- en nearshoring in de maakindustrie?

Vorige week heeft de Tweede Kamer een adviesaanvraag aan de Denktank Coronacrisis gedaan over reshoring in de maakindustrie. De denktank gaat een antwoord formuleren op de vraag hoe dit fenomeen kan bijdragen aan de concurrentiekracht van de Nederlandse industrie. Maar wat is near- en reshoring precies en wat houdt deze adviesaanvraag in?

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/re-en-nearshoring-in-de-maakindustrie/

 

Het zakelijk gebruik van elektrische fietsen en verzekeringen, hoe zit dat nu eigenlijk?

Er wordt in toenemende mate gebruikgemaakt van elektrische fietsen, ook voor zakelijk gebruik. Maar de vraag is of de verzekeringen dekking bieden. FHI-partner HBR Branche Verzekeringen geeft in dit artikel meer uitleg over hoe zij hun dekkingen hebben aangepast voor elektrische fietsen.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/het-zakelijk-gebruik-van-elektrische-fietsen-en-verzekeringen-hoe-zit-dat-nu-eigenlijk/

 

Nieuw: FHI Contentservice voor abonnees mini-site

Afnemers van de mini-site in FHI Digitale Service kunnen tegen een vergoeding gebruikmaken van de zogeheten contentservice. FHI online redacteur Dimitri Reijerman gaat voor u aan de slag met het schrijven van een interessant artikel over uw bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een nieuwe productlijn, een relevante ontwikkeling in uw branche of een bedrijfsuitbreiding waar u trots op bent.

Lees meer en bekijk een aantal voorbeelden:
https://fhi.nl/ledenvoordelen/digitaleservice/

 

FHI Trendonderzoek vanaf nu digitaal

Het Trendonderzoek is een halfjaarlijkse representatieve steekproef onder de leden naar de ontwikkeling van omzet en orderontvangst. Om te komen tot een zo hoog mogelijke responsgraad, vindt de uitvraag nu voor het eerst plaats door middel van een laagdrempelig online uitvraagformulier. De antwoorden op de vragen worden verzonden via een beveiligde, versleutelde verbinding en worden vertrouwelijk behandeld. De resultaten zijn niet herleidbaar naar individuele organisaties of respondenten. Wilt u meedoen maar heeft u geen mail ontvangen? Of heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar marktonderzoeken@fhi.nl.

 

FHI Nazomerborrel & barbecue op 10 september 2020

Op donderdag 10 september organiseert FHI een Nazomerborrel & barbecue. Deze ledenbijeenkomst is laagdrempelig en coronaproof, en vindt plaats op het mooie landgoed waar FHI is gevestigd in de bossen van Leusden. Leden die dat willen kunnen eerder op de dag een golfronde spelen bij Golfclub Hoogland Amersfoort. Inschrijven en meer informatie, kijk hier.

 

 

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons dossier.