FHI corona-update, 18 maart 2021

Kort coronanieuws

  • Het RIVM meldt 6187 nieuwe positieve coronabesmettingen op donderdag, 213 meer dan woensdag. In de ziekenhuizen liggen momenteel exact tweeduizend coronapatiënten. Ook in België groeit het aantal besmettingen, zo is te lezen bij de VRT.
  • De Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat de voordelen van het AstraZeneca-coronavaccin “ruimschoots opwegen” tegen de nadelen, schrijft de NOS. Europese landen moeten daarom doorprikken met het vaccin, zo stelt de organisatie.
  • De werkloosheid is na een maandenlange afname in februari licht gestegen, zo meldt het CBS. Vorige maand kwam de werkloosheid uit op 340.000 mensen, tegenover 337.000 in januari.
  • Volgens een analyse in het FD wil een groeiend aantal ondernemingen met vergaande automatisering de coronacrisis achter zich laten. Bedrijven als Siemens verwachten onder andere te profiteren van de transitie die olie- en gasbedrijven doormaken.
  • Belgen hebben in 2020 meer online geshopt: in totaal werd er 127 miljoen maal iets via internet besteld, 12 procent meer dan in 2019. Toch daalde de omzet met 10 procent naar 10,3 miljard euro, schrijft de VRT. Met name de omzet in de dienstensector, zoals toerisme, daalde flink als gevolg van de coronacrisis.

Kabinet vergroot coronasteun ondernemers via TVL-regeling

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is door de Rijksoverheid voor het tweede kwartaal opgehoogd van 85 naar 100 procent. Ook is het budget voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK), de steunmaatregel voor huishoudens die hun noodzakelijke rekeningen niet kunnen betalen, door het kabinet verdubbeld.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/kabinet-vergroot-coronasteun-ondernemers-via-tvl-regeling/

 

 

Maximale betaaltermijn grootbedrijf aan mkb gaat naar 30 dagen

De maximale wettelijke betaaltermijn voor het grootbedrijf aan het mkb wordt gehalveerd naar 30 dagen. Daarmee wil de demissionaire regering deze betaaltermijn gelijkstellen aan die van de overheid.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/maximale-betaaltermijn-grootbedrijf-aan-mkb-gaat-naar-30-dagen/

 

 

Aanscherping milieuprestatie voor gebouwen op 1 juli

Op 1 juli 2021 treedt een wijziging van het Bouwbesluit 2012 in werking. Daarbij worden de eisen rondom de Milieuprestatie voor gebouwen (MPG) aangescherpt. Doel is dat er meer circulair en milieuvriendelijker wordt gebouwd.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/aanscherping-milieuprestatie-voor-gebouwen-op-1-juli/

 

 

Belangrijke data rondom NOW-regeling

Het UWV heeft de belangrijkste data voor de aanvraag voor een tegemoetkoming of definitieve berekening rondom de NOW-regeling op een rij gezet. De NOW-regeling is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies. Zij kunnen bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegenmoetkoming in de loonkosten.

 

Bekijk het overzicht:
https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/nieuwsbrief/2021/maart/bekijk-de-belangrijke-now-datums.aspx

 

Lees ook:
https://fhi.nl/fhi-en-lexsigma-helpen-u-aan-uw-derdenverklaring-voor-now-1/

 

 

Industriële elektronica: Van de voorzitter…

Dirk Stans, voorzitter van de branche Industriële Elektronica, schetst in dit artikel de mogelijkheden voor leden om een ‘digitale smoel’ te ontwikkelen met FHI-diensten als het uitgebreide ledenprofiel.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/industriele-elektronica/nieuws/van-de-voorzitter-maart-2021/

 

 

MKB-Nederland en VNO-NCW komen met nieuwe visie

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW hebben onder de titel ‘Ondernemen voor Brede Welvaart’ een visie geïntroduceerd. De twee organisaties willen een samenleving met gelijke kansen en werk, een duurzame leefomgeving en voldoende economische groei om die brede welvaart mogelijk te maken. Ook moet het bedrijfsleven meer verantwoordelijkheid nemen voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

 

Lees de visie:
https://www.mkb.nl/content/onze-nieuwe-koers

 

 

FHI RAO 2021 beschikbaar voor FHI-leden

 

Eerder dit jaar hebben we u geïnformeerd over het (voor FHI-leden vrijblijvend en naar behoefte) gebruiken van de geactualiseerde FHI RAO (Raam Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst). De FHI RAO geeft een overzicht van de algemene wettelijke regelingen, alsmede het in de technologiebranches gebruikelijke arbeidsvoorwaardenpakket. In de bijlage van de FHI RAO is een modelarbeidsovereenkomst opgenomen. Voor leden is de FHI RAO beschikbaar via FHI-Extranet.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/fhi-rao-2021-beschikbaar-voor-fhi-leden/

 

 

 

Lees hier het FHI Coronadossier met de laatste ontwikkelingen en FAQ’s.