FHI corona-update, 23 juli 2020

Kort coronanieuws

  • De kans dat er een handelsakkoord komt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier op dit moment onwaarschijnlijk. De Britten zouden niet uit de impasse willen komen. De onderhandelingen zitten vast op onder andere visserij en een level playing field, schrijft het FD.
  • Er moet een duurzaam herstel volgen uit de coronacrisis. Daarvoor pleiten VN-vertegenwoordigers, Nobelprijs-winnaars en vooraanstaande academici in een rapport. Ook zeggen zij dat er internationaal beter moet worden samengewerkt op het gebied van belastingen en toegang tot digitale technologie.
  • In het tweede kwartaal is de goederenoverslag in de haven van Rotterdam met 9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dat is een minder grote daling dan waarop het Havenbedrijf Rotterdam rekende. Er werd vooral minder steenkool, ijzererts en olieproducten verhandeld, terwijl de overslag van LNG en biomassa wel groeide.
  • In week 29 (13 t/m 19 juli) zijn 57 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) volgens het CBS failliet verklaard. Dat zijn er zeven minder dan in week 28. De meeste faillissementen waren te vinden in de sector specialistische zakelijke dienstverlening.
  • België scherpt de coronaregels aan als gevolg van een toename in het aantal besmettingen. In openbare gebouwen wordt onder andere het dragen van een mondkapje verplicht en burgers moeten zich registreren bij horecabezoek, schrijft De Standaard.

 

Graydon: betaalgedrag komt onder druk door coronamaatregelen

Zakelijke facturen worden in 2020 minder snel betaald. Vooral in mei en juni verslechterde het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven. Dat conludeert FHI-partner Graydon in de nieuwe Barometer Betaalgedrag.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/graydon-betaalgedrag-komt-onder-druk-door-coronamaatregelen/

 

Euler Hermes, FHI en HBR komen met collectieve kredietverzekering in coronatijd

HBR Branche Verzekeringen heeft samen met FHI en kredietverzekeraar Euler Hermes een collectieve kredietverzekering voor FHI-leden ontwikkeld. In deze coronatijd is immers het risico op niet op tijd betalende klanten flink gegroeid.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/euler-hermes-fhi-en-hbr-komen-met-collectieve-kredietverzekering-in-coronatijd/

 

Digitalisering in de energiesector: waar liggen de kansen en risico’s?

Afgelopen donderdag 9 juli vond het webinar Digitalisering in de energiesector plaats, dat werd georganiseerd door Topsector Energie, een consortium van overheden, bedrijven en kennisinstituten. Tijdens de sessie stond centraal de vraag hoe de energiesector de kansen van digitalisering kan benutten en wat hierbij de uitdagingen zijn.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/digitalisering-in-de-energiesector-waar-liggen-de-kansen-en-risicos/

 

Uitnodiging LinkedIn: FHI HR Managers & FHI Internationaal Ondernemen

FHI is ook actief op LinkedIn en informeert via dit kanaal de leden over relevant nieuws, maar ook over interessante webinars en andere evenementen. Op dit moment hebben we twee zeer actieve groepen: FHI HR Managers en FHI Internationaal Ondernemen. Graag nodigen we geïnteresseerden uit om lid te worden van deze federatieve platforms.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/uitnodiging-linkedin-fhi-hr-managers-fhi-internationaal-ondernemen/

 

ArboNed gids: Veilig (terug) aan het werk

FHI-partner ArboNed stelt geregeld praktische hulpmiddelen beschikbaar. Dit keer is dat de gids ‘Weer aan de slag’. De gids is gratis te downloaden en reikt handvatten aan voor werkgevers om ervoor te zorgen dat werknemers gedurende de coronacrisis gezond en veilig aan het werk kunnen, zowel thuis als op kantoor.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/arboned-gids-veilig-terug-aan-het-werk/

 

Tenslotte nog graag uw aandacht voor het volgende…

  • Donderdag 10 september wordt, vanwege de coronamaatregelen, het traditionele FHI Golf Tournament tijdelijk ingeruild voor de FHI-Nazomerborrel en barbecue. Meld u aan.
  • Op maandag 28 september start de Onderwijsbijeenkomst bij FHI in Leusden, met als thema ‘De juiste studenten op de juiste plek’. U kunt zich alvast aanmelden.
  • HRM-specialisten kunnen zich al inschrijven voor het FHI HRM-Actualiteitenseminar 2020 op donderdag 5 november.
  • Wilt u ook meedoen aan de Economische Barometer en inzicht krijgen in de ontwikkelingen binnen uw branche? Meld u aan voor deelname.

 

 

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons dossier.