FHI corona-update, 27 augustus 2020

Kort coronanieuws

  • Mkb’ers en ondernemers krijgen volgens De Telegraaf volgend jaar een verlaging van de winstbelasting van 16,5 naar 15 procent. Ook wil het kabinet plannen tijdens Prinsjesdag aankondigen om constructies aan te pakken die bedrijven gebruiken om minder winstbelasting hoeven te betalen. Ter compensatie steekt het kabinet miljarden in een regeling waarin bedrijven een belastingaftrek krijgen als ze investeren in projecten die de werkgelegenheid bevorderen.
  • Laboratoria in Nederland hebben geen capaciteit meer om meer testmonsters te verwerken, waardoor GGD’s het aantal testlocaties niet kan uitbreiden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Mogelijk volgende week komt er meer testcapaciteit in de labs.
  • Het kabinet wil over een periode van vijf jaar 20 miljard euro uittrekken voor projecten die de economie versterken, schrijft RTL Nieuws. Het zogeheten Wopke-Wiebes-fonds moet projecten financieren op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt, innovatie, infrastructuur en verduurzaming van de economie.
  • Ruim 40 procent van het mkb heeft onvoldoende in kaart welke mogelijkheden beschikbaar zijn voor bedrijfsfinanciering, zo blijkt uit een onderzoek onder zeshonderd ondernemers door kredietverstrekker October. Verder zegt 36 procent van de ondernemers dat zij niet precies weten wat een financierder nodig heeft om te bepalen of een bedrijf in aanmerking komt voor een lening.
  • Als een op de acht werknemers anderhalve dag per week thuiswerkt, bespaart dat 3 miljard aan reiskilometers en 353.600 ton CO2-uitstoot. Dat heeft CE Delft berekend in opdracht van Natuur & Milieu. Ook zorgt thuiswerken voor een verhoogde arbeidsproductiviteit en voor het vermijden van kosten door milieuvervuiling.

 

Interview met Linda Holst (LCH)

Als EU-expert Rampenbestrijding werkte Linda Holst vier maanden in het team van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Samen met haar collega’s hielp zij bij de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen voor de Nederlandse zorg in het beginstadium van de coronacrisis.

Lees het interview van de vertrekkende Linda Holst:
https://www.ubrijk.nl/actueel/nieuws/2020/08/26/operatie-landelijk-consortium-hulpmiddelen-voor-onze-zorgprofessionals

Lees onze artikelen over het LCH en de rol van FHI:
https://fhi.nl/nieuws/als-ik-een-ding-heb-geleerd-dan-is-het-wel-dat-je-continu-moet-vooruitkijken-anticiperen-en-creatief-moet-zijn/

https://fhi.nl/nieuws/de-kiem-voor-het-landelijk-consortium-hulpmiddelen-was-snel-gelegd/

https://fhi.nl/nieuws/landelijk-consortium-hulpmiddelen-en-fhi/

 

Werkgroep-/clusterbijeenkomst componenten op 2 september

Op woensdag 2 september 2020 wordt de bijeenkomst van het ‘Componentencluster’ georganiseerd door FHI, Industriële Elektronica. Deze bijeenkomst zal digitaal plaatsvinden en biedt onder andere een presentatie door Janny van den Eijnden-van Raaij, van hDMT over orgaan-op-chip technologie.

Schrijf u in voor deze clusterbijeenkomst:
https://fhi.nl/industriele-elektronica/agenda/bijeenkomst-cluster-componenten/

 

Workshop ‘Reorganisatie’ op 17 september

FHI-partner Lexsigma organiseert op donderdag 17 september de workshop ‘Reorganisatie’. Door de coronacrisis overwegen veel bedrijven om de organisatie anders in te richten, maar reorganisaties blijven een delicate aangelegenheid. In deze workshop wordt ingegaan op welke wijze een reorganisatietraject zorgvuldig kan worden ingericht en uitgevoerd.

Meld u aan voor deze workshop:
https://fhi.nl/agenda/workshop-reorganisatie-17-09-2020/

 

Webinar ‘Houd uw werknemers overeind tijdens de coronacrisis’

ArboNed, partner van FHI, organiseert op donderdag 17 september een webinar over hoe u met onrust en angst over de gevolgen van een eventuele ‘tweede golf’ in uw bedrijf om kunt gaan. Vragen als ‘hoe zorg ik voor een gezonde en veilige werkplek?’ en ‘hoe neem ik zorgen bij mijn werknemers weg?’ komen aan bod. Deelname is kosteloos.

Meld u aan voor dit webinar:
https://channel.royalcast.com/arbonedwebinar/?subkey=0035800001S4C94AAF#!/arbonedwebinar/20200821_1