FHI corona-update, 28 januari 2021

Kort coronanieuws

  • Het RIVM meldt donderdag 4740 nieuwe besmettingen. Dat zijn 17 coronabesmettingen minder dan woensdag. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.
  • Uitkeringsorganisatie UWV verwacht (pdf) dat er dit jaar 189.000 banen minder zullen zijn dan in 2019. Vooral de uitzendbureaus, de horeca en de industrie moeten rekening houden met een forse krimp in het personeelsbestand.
  • Ondanks de sombere verwachtingen van het UWV groeit het producentenvertrouwen in januari. De index kwam uit op 0,6, tegenover -0,4 in december vorig jaar. Volgens het CBS komt dit door toegenomen verwachtingen over de bedrijvigheid en optimisme over de orderportefeuille.
  • Verlichtingsconcern Signify gaat herstructureren en schrapt 700 banen. In Nederland verdwijnen 250 banen. Bij de Belgische vestiging in Turnhout verdwijnen geen banen, schrijft De Tijd. Volgens Signify investeren klanten minder in verlichtingssystemen als gevolg van de coronacrisis.
  • Werknemers denken na de coronacrisis gemiddeld 8 uur per week thuis te werken, meldt het Centraal Planbureau op basis van onderzoek onder drieduizend deelnemers. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de periode voor de pandemie.

 

VPRO Tegenlicht belicht Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH)

Het LCH vormde een sleutelrol bij het begin van de coronacrisis. Tal van partijen werkten nauw samen om de tekorten aan medische hulpmiddelen tegen te gaan. FHI was daarbij facilitair door haar pand ter beschikking te stellen. Voor VPRO Tegenlicht mocht Sarah van der Lely achter de schermen alles vastleggen. Ze filmde de bijzondere samenwerking tussen partijen die normaal gesproken in de ‘zorgmarkt’ als concurrenten of verkoper-inkoper lijnrecht tegenover elkaar staan. De uitzending met de titel ‘Zorgen voor morgen’ wordt op 14 februari om 22:05 uur uitgezonden op NPO 2.

 

Lees het persbericht:
http://pers.vpro.nl/uitzendingen/vpro-tegenlicht-zorgen-voor-morgen/

 

Lees ons interview terug met FHI-voorzitter Willem van Raalte over de LCH-periode:
https://fhi.nl/nieuws/de-kiem-voor-het-landelijk-consortium-hulpmiddelen-was-snel-gelegd/

 

 

FHI Raam Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst (RAO) 2021 beschikbaar voor FHI-leden

We zijn inmiddels bijna een maand onderweg in 2021 en dat betekent dat er veranderingen in de rechten en plichten van werknemers en werkgevers zijn doorgevoerd. De Raam Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst (RAO) van FHI is aan deze nieuwste wetgeving aangepast, zodat u weer volledig up-to-date bent. In tegenstelling tot vorig jaar zijn het slechts kleine wijzigingen.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/fhi-rao-2021-beschikbaar-voor-fhi-leden/

 

 

Inschrijving voor gloednieuwe LabNL-beurs is geopend

De nieuwe FHI-beurs LabNL vindt plaats van 28 tot en met 30 september 2021 in de Jaarbeurs. Het concept vanuit de branche Laboratorium Technologie biedt een krachtig en inhoudelijk conferentieprogramma, een gevarieerde beursvloer vol innovaties, producten en diensten, en de kans om te netwerken en ontmoeten. Dankzij standaard stands zijn de kosten laag, het format is flexibel t.a.v. Covid-19 en deelnemers van LabNL kunnen hun deelname kosteloos annuleren voor 1 juni 2021.

Schrijf u in voor LabNL: https://fhi.nl/labnl

 

 

Nieuw meldpunt voor snellere betaling grootbedrijf aan mkb

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het Meldpunt Achterstallige Betalingen geopend. Bij het meldpunt kunnen mkb-ondernemingen aangeven als een grote onderneming niet binnen de afgesproken betaaltermijn betaalt.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/nieuw-meldpunt-voor-snellere-betaling-grootbedrijf-aan-mkb/

 

 

Testrobot ‘The Beast’ verwerkt twintigduizend coronatest per dag

Deze week is de STRIP-1 testrobot, bijnaam ‘The Beast’, onthuld. De robot, ontwikkeld door het Hubrecht Institute (onderdeel van de KNAW) en biotechnologiebedrijf Genmab, kan per dag twintigduizend pcr-coronatests verwerken. Dat is aanzienlijk meer dan alle tot nu toe bekende apparaten in de wereld.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/testrobot-the-beast-verwerkt-twintigduizend-coronatests-per-dag/

 

 

Actuele thema’s in energieopslag belicht in tweedaags virtueel eventprogramma

De derde editie van het Energy Storage Event, georganiseerd door de FHI-branche Industriële Elektronica, staat in de startblokken. Op 16 en 17 februari zullen in een virtuele setting tal van innovaties op het gebied van duurzame energieopslag de revue passeren. Denk aan onderwerpen als energieopslag op basis van de vloeibare waterstofdrager hydrozine, het veilig omgaan met lithium-ion-opslagsystemen en het toepassen van Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS).

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/actuele-themas-in-energieopslag-belicht-in-tweedaags-virtueel-eventprogramma/

 

 

De transformatie van voedselveiligheidslabs dankzij nieuwe technologie

Door de komst van smartphones, drones en mobiele meetapparatuur zal de werkwijze binnen en buiten een laboratorium op het gebied van voedselveiligheid sterk gaan veranderen. Dat zegt Arjen Gerssen, werkzaam bij Wageningen Food Safety Research (WFSR) als deelprogrammaleider voedselcontaminanten.

 

Lees ons artikel en bekijk de webinar terug:
https://fhi.nl/nieuws/de-transformatie-van-voedselveiligheidslabs-dankzij-nieuwe-technologie/

 

 

Lees hier het FHI Coronadossier met de laatste ontwikkelingen en FAQ’s.