FHI corona-update, 3 december 2020

Kort coronanieuws

  • Het RIVM meldt op donderdag 5641 nieuwe coronabesmettingen, 706 meer dan woensdag en boven het weekgemiddelde van 5012. In de ziekenhuizen zijn 153 nieuwe coronapatiënten opgenomen.
  • Het kabinet werkt aan een nieuwe versie van de routekaart met coronamaatregelen. Volgens De Telegraaf weegt de aangepaste routekaart ook factoren als de vaccinatiegraad en het testbeleid. Wanneer de nieuwe routekaart klaar is, is nog onbekend. Dinsdag staat wel een persconferentie gepland.
  • De regering is ook bezig om honderden miljoenen euro’s extra uit te trekken voor bedrijven die door de coronacrisis veel omzetverlies maken, waaronder de horeca en de evenementenbranche. De tegemoetkoming is voor bedrijven die meer dan 70 procent minder omzet maken. Zij moeten tot 85 procent van hun vaste lasten terugkrijgen met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober, schrijft de NOS.
  • Duitsland verlengt de coronamaatregelen tot 10 januari, meldt Die Welt. Aanvankelijk zouden de maatregelen tot 20 december lopen, maar door het hoge aantal besmettingen is besloten tot verlenging. Onder andere de horeca blijft dicht en bijeenkomsten zijn beperkt tot vijf mensen uit twee huishoudens.
  • In week 48 zijn er 40 bedrijven en instellingen failliet verklaard, zo laat het CBS weten. Dat zijn er 17 minder dan in week 47. In de branche financiële dienstverlening vielen met zes faillissementen de meeste slachtoffers.

 

OperationAIR: ontwikkel een beademingsmachine from scratch

Tijdens de eerste coronagolf in maart van dit jaar wist OperationAIR, een studententeam van de TU Delft, opzien te baren door in zeven weken een functionerend noodbeademingsapparaat te ontwikkelen. Hubald Verzijl was nauw betrokken bij de ontwikkeling en vertelt tijdens het online Medische Elektronica event over zijn belevenissen in deze hectische periode vol improvisatie en vernuftigheid. Wij spraken hem alvast.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/medischeelektronica/nieuws/operationair-ontwikkel-een-beademingsmachine-from-scratch/

 

Meld u aan voor het Medische Elektronica event (8 en 9 december):
https://fhi.nl/medischeelektronica/registratieformulier-bezoekers-medische-elektronica-event-2020/

 

 

FHI Technologie Podcast #2 – Martin Donker – Isogen Life Science

In de tweede FHI Technologie Podcast spreken we met Martin Donker, CEO bij Isogen Life Science en bestuurslid bij de branche Laboratorium Technologie. We bespreken de impact van de coronacrisis, de sneltests waar Isogen hard aan heeft gewerkt en de rol van FHI als brancheorganisatie in deze crisistijd.

 

Beluister onze podcast:
https://fhi.nl/nieuws/fhi-technologie-podcast-2-martin-donker-isogen-life-science/

 

 

Open platform technologieën kunnen start-ups een boost geven

Tijdens de International MicroNanoConference 2020 deze week gaf Ronald Dekker, senior research scientist bij Philips Research, een webinar over wat de medische industrie kan leren van de markt voor consumentenelektronica. Het omarmen van open platform technologieën speelt daarbij een sleutelrol. Wij hadden een interview met Dekker.

 

Lees ‘Open platform technologies can give medical start-ups a boost’ (Engelstalig):
https://fhi.nl/nieuws/open-platform-technologies-can-give-medical-start-ups-a-boost/

 

Lees meer artikelen rondom het FHI-speerpunt ‘innovatie in de industrie’:
https://fhi.nl/speerpunt-innovatie-in-de-industrie/

 

 

FHI Meldpunt Aanbestedingen

De branche Laboratorium Technologie heeft het Meldpunt Aanbestedingen geopend. FHI-leden kunnen hier terecht voor vragen, klachten, opmerkingen en problemen die zij ervaren met aankomende of lopende aanbestedingen en andere inkoopprocedures. Het meldpunt wordt mede vormgegeven door onze vaste juridische samenwerkingspartner Lexsigma en meer specifiek Bob van der Kamp, gespecialiseerd in inkoop- en aanbestedingsrecht.

 

Bezoek het meldpunt:
https://fhi.nl/laboratoriumtechnologie/fhi-meldpunt-aanbestedingen/

 

 

Terugblik LabAnalyse: nieuwe technologie maakt nog geavanceerder onderzoek mogelijk

Kennisuitwisseling over de laatste analysetechnieken in de labwereld, daar staat LabAnalyse jaar na jaar om bekend. Deze editie van LabAnalyse was vanwege de coronapandemie geheel virtueel georganiseerd, maar de inhoud van de webinars was des te interessanter.

 

Lees onze terugblik:
https://fhi.nl/nieuws/terugblik-labanalyse-nieuwe-technologie-maakt-nog-geavanceerder-onderzoek-mogelijk/

 

 

Terugblik Machinebouw event 2020: van digital twins tot mass customization

Ondanks de coronacrisis staat ook de wereld van de machinebouw niet stil. Tijdens de driedaagse online kennisweek rondom het jaarlijkse Machinebouw event kregen bezoekers van de webinars inzicht in met name digitale trends, zoals predictive maintenance, kunstmatige intelligentie en digital twins, maar ook de ambacht van modulair bouwen kwam aan bod.

 

Lees onze terugblik:
https://fhi.nl/nieuws/terugblik-machinebouw-event-2020-van-digital-twins-tot-mass-customization/

 

 

Regionale begeleiding voor werkzoekenden

Werkzoekenden die meer ondersteuning nodig hebben, kunnen aanspraak maken op passende begeleiding. Er worden 35 regionale mobiliteitsteams opgezet die met scholing en bemiddeling mensen gaan begeleiden van werk naar werk. Hiervoor hebben MKB-Nederland, VNO-NCW en minister Koolmees samen met staatssecretaris Van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een intentieverklaring getekend.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/regionale-begeleiding-voor-werkzoekenden/

 

 

Samenwerkingsprogramma van start om de energietransitie te versnellen

Mensen Maken de Transitie. Dat is de naam van een leer- en innovatieprogramma dat van start gaat. Het programma moet de verduurzaming van bestaande woningen gaan versnellen. Door een betere ketensamenwerking, slimmere productieprocessen en (bij)scholing van werknemers wordt het straks eenvoudiger om hele wijken in één keer aan te pakken.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/samenwerkings-programma-van-start-om-de-energietransitie-te-versnellen/

 

Nieuwe aanpassingen doorgevoerd op het Nationaal Groeifonds na kritiek

Eerder hebben we u via onze website al geïnformeerd over het Nationaal Groeifonds en wat dit fonds precies inhoudt. De afgelopen maanden is er echter forse kritiek gekomen vanuit de politiek en samenleving. Daarom heeft het Kabinet na vele debatten besloten de invulling en de opzet van het Groeifonds aan te passen.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/nieuwe-aanpassingen-doorgevoerd-op-het-nationaal-groeifonds-na-kritiek/

 

 

De gevolgen van Brexit voor merken- en modellenwetten

Het Verenigd Koninkrijk stapt vanaf 1 januari daadwerkelijk uit de Europese Unie. Op dit moment is nog niet zeker of dit gepaard zal gaan met een ‘deal’ tussen het VK en de EU, maar in ieder geval zal vanaf begin 2021 de Europese wetgeving met betrekking tot de Britse relaties drastisch veranderen. Wat betekent dit voor de bestaande merk- en modelwetgeving?

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/de-gevolgen-van-brexit-voor-merken-en-modellenwetten/

 

 

 

Lees hier het FHI Coronadossier met de laatste ontwikkelingen en FAQ’s.