FHI corona-update, 4 februari 2021

Kort coronanieuws

  • Op donderdag meldt het RIVM 4246 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 208 meer dan woensdag en boven het weekgemiddelde. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is afgenomen: de bezetting daalde van 2214 op woensdag naar 2121 op donderdag.
  • Shell noteert over 2020 een verlies van 18 miljard euro. Dat is het grootste verlies ooit voor het energiebedrijf. Niet alleen kampte Shell met een aanzienlijk lagere vraag naar brandstoffen, ook moest het bedrijf miljarden afschrijven op zijn olie- en gasvoorraden.
  • Het Duitse bedrijfsleven denkt dat de coronamaatregelen tot zeker september zullen voortduren. Dat blijkt uit data van onderzoeksbureau Ifo. Ondernemers komen uit op een geschatte verlenging van de maatregelen van 7,4 maanden, terwijl als zij naar hun eigen onderneming kijken ze uitkomen op een periode van 10,3 maanden.
  • Bijna een op de vier werknemers wil ook na de coronapandemie grotendeels thuiswerken. Dat concludeert TNO op basis van onderzoek onder tienduizend werkenden. Circa 45 procent van hen geeft aan dat zij wel extra middelen nodig hebben voor een goede thuiswerkplek.
  • Bedrijven en instellingen mogen volgens de wet om een vaccinatiebewijs vragen om iemand toegang te verlenen tot een gebouw of evenement. Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Dat betekent in de praktijk dat bijvoorbeeld zorginstellingen, horecabedrijven en organisatoren van evenementen kunnen afdwingen dat bezoekers en patiënten gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.

 

Industrial Processing toegevoegd aan de World of Technology & Science

FHI, Machevo & Bulk en FEDA organiseren tweejaarlijks de vakbeurs de World of Technology & Science (WoTS). Door de Covid-19 omstandigheden is WoTS verschoven naar eind september 2022. Om weer met volle kracht waarde te bieden aan bezoekers is de integratie van vakgebieden verder versterkt. Jaarbeurs en FHI hebben een akkoord bereikt om de titel Industrial Processing volledig te integreren als vijfde wereld in de World of Technology & Science.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/industrial-processing-toegevoegd-aan-de-world-of-technology-science/

 

 

Verlenging herverzekering van leverancierskredieten tot 1 juli

De herverzekering van leverancierskredieten worden door de Rijksoverheid met een half jaar verlengd tot en met 30 juni 2021. Met name kleinere bedrijven kunnen dankzij deze leverancierskredieten blijven draaien.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/verlenging-herverzekering-van-leverancierskredieten-tot-1-juli/

 

 

Vragen en antwoorden voor ondernemers over zakenreizen en werken in het buitenland

In coronatijd zijn er veel vragen over zakenreizen naar het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe reisrestricties die door België zijn ingesteld. VNO-NCW heeft op een overzichtelijke wijze veelgestelde vragen beantwoord in een FAQ-posting.

 

Lees de Q&A:
https://www.vno-ncw.nl/content/qa-zakenreizen-en-werken-het-buitenland-vragen-en-antwoorden-voor-ondernemers

 

 

Themaspreekuren Brexit-loket moeten ondernemers verder helpen

Ondanks dat de Brexit een feit is, heerst er onder ondernemers nog veel onduidelijkheid over de gevolgen van de nieuwe handelsverhoudingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Ook FHI krijgt veel vragen over dit onderwerp binnen. Het Brexitloket van de Rijksoverheid wil onder andere met een aantal online spreekuren bedrijven antwoorden geven op hun vragen.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/themaspreekuren-brexit-loket-moeten-ondernemers-verder-helpen/

 

 

Nieuwe arbeidsvoorwaardennota zet in op wendbare bedrijven in crisistijd

Jaarlijks presenteren de werkgeversorganisaties AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland hun gezamenlijke arbeidsvoorwaardennota, waarin zij de aandachtspunten voor het arbeidsvoorwaardenoverleg vanuit werkgeversperspectief verwoorden. In de coronacrisis staat wendbaarheid voorop.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/nieuwe-arbeidsvoorwaardennota-zet-in-op-wendbare-bedrijven-in-crisistijd/

 

 

Overheid biedt werkgever ondersteuning bij inrichten coronateststraat

Het ministerie van VWS heeft samen met VNO-NCW en MKB-Nederland een toolkit ingericht voor bedrijven die een eigen coronateststraat willen inrichten. Ook komt de overheid met een financiële regeling om coronatests door bedrijfsartsen en arbodiensten mogelijk te maken.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/overheid-biedt-werkgever-ondersteuning-bij-inrichten-coronateststraat/

 

 

Vergroening in de bouw met aggregaten op hydrozine

De techstartup DENS, voortgekomen uit studententeam Fast van de TU/e, gaat samen met enkele grote bouwbedrijven dit jaar een emissieloze aggregaat uittesten op bouwplaatsen. De generator draait op hydrozine, beter bekend als mierenzuur. Max Aerts, ceo en medeoprichter van DENS, vertelt tijdens het Energy Storage Event meer over dit innovatieve aggregaat.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/energystorage/nieuws/vergroening-in-de-bouw-met-aggregaten-op-hydrozine/

 

Schrijf u kosteloos in voor het Energy Storage Event:
https://fhi.nl/energystorage/

 

 

MarketingMonday – How to ‘Webinars’

In deze coronacrisis organiseren steeds meer bedrijven webinars om zo in contact te blijven met klanten en collega’s. Maar hoe organiseer je nu een geslaagde webinar? En wat komt daar allemaal (technisch) bij kijken? Vier FHI-collega’s met inmiddels een ruime ervaring in het organiseren van deze presentatievorm laten vanuit onze studio zien hoe u zelf een succesvolle webinar kunt opzetten. Kortom: een webinar over hoe webinars te maken. U kunt als FHI-lid overigens ook onze studio huren.

 

Bekijk de video:
https://www.youtube.com/watch?v=giRv9zuIoqc

 

Mogelijkheden tot studiohuur:
https://fhi.nl/studiohuur/

 

Nog meer online bereik? Meld u aan voor de workshop Personal Branding & Social Selling
https://fhi.nl/agenda/workshop-personal-branding-social-selling-6/

 

 

Lees hier het FHI Coronadossier met de laatste ontwikkelingen en FAQ’s.