FHI corona-update, 7 mei 2020

Kort coronanieuws

  • Ondernemers reageren verheugd op het nieuws dat het kabinet in meerdere stappen verschillende sectoren in de economie weer wil openstellen, zo zeggen ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. “Wij hopen op snellere versoepelingen als we ons met elkaar goed blijven houden aan de 1,5 meter- en andere spelregels”, zegt Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland.
  • De Duitse industriële productie is in maart sterk gedaald en kwam uit op 9,2 procent ten opzichte van een maand eerder, bericht het Statische Bundesamt. De sterke daling is veel groter dan analisten hadden verwacht.
  • Ook de Britse economie krijgt tik na tik, schrijft The Guardian: de Bank of England verwacht een krimp van 14 procent over 2020, terwijl het BNP in het tweede kwartaal met maar liefst 25 procent kan dalen. Wel wordt een sterk herstel verwacht eind 2020/begin 2021.
  • DSM is begonnen met de productie van 2,8 miljoen teststaafjes voor gebruik in de neus. Het chemiebedrijf gaat de staafjes, die met behulp van 3D-printers zijn ontworpen, in Nederland produceren. Met de productie moeten de tekorten aan coronatestkits worden tegengaan, schrijft De Telegraaf.
  • Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland, heeft een aantal hulpprogramma’s voor ondernemers geopend. Deze zogenaamde groeiversnellers bieden zowel korte programma’s als zeer uitgebreide trajecten. Bekijk hier de verschillende mogelijkheden.
  • Technologie om virussen in de lucht te doden met korte golf UV-licht is veelbelovend, zegt David Brenner, hoogleraar stralingsbiofysica aan de Columbia universiteit. De techniek is inzetbaar om openbare ruimtes virusvrij te maken, schrijft EngineersOnline.

 

Stappenplan naar anderhalvemetereconomie

Minister-president Rutte kondigde woensdag een plan aan waarmee Nederland stapsgewijs weer open moet gaan, inclusief het heropenen van bepaalde bedrijfssectoren. Een overzicht van alle maatregelen is te vinden in dit artikel op de website van de Rijksoverheid.

Lees het artikel van de Rijksoverheid:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand

 

Nederlandse export flink gedaald door coronavirus

Ondernemersvereniging Evofenedex concludeert in zijn coronamonitor dat de omzet van Nederlandse exporteurs in april met 39 procent is gedaald. Dit is een daling van maar liefst 29 procent in vergelijking met maart. De bedrijven uit dit onderzoek verwachten nog het hele jaar de negatieve gevolgen van de crisis te voelen.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/nederlandse-export-flink-gedaald-door-coronavirus/

 

En wilt u meer inzicht krijgen in ontwikkelingen binnen uw branche? Doe mee met de FHI Economische Barometer:

https://fhi.nl/economische-barometer/

 

FHI-lid PerkinElmer schroeft productie corona-testkits in Europa snel op

De Amerikaanse firma PerkinElmer heeft in recordtijd in Finland een bestaande productiefaciliteit weten om te bouwen zodat er binnen Europa meer coronatestkits beschikbaar komen. Dergelijke testkits zijn noodzakelijk om het testregime in de verschillende landen op te kunnen voeren.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/fhi-lid-perkinelmer-schroeft-productie-corona-testkits-in-europa-snel-op/

 

Eurostat geeft statistisch inzicht in coronacrisis

Eurostat, het statistiekbureau van de EU, heeft een online platform geopend waarin statistieken met betrekking tot de coronacrisis zijn opgenomen. De cijfers zijn afkomstig van de officiële statistiekbureaus van de Europese lidstaten en verdeeld over vier thema’s: Economie, Bevolking en gezondheidszorg, Samenleving en arbeidsmarkt, Landbouw, energie, vervoer en toerisme.

Bekijk de cijfers:
https://ec.europa.eu/eurostat/web/covid-19/overview

Webinar Euromonitor International: Hoe beïnvloedt het coronavirus globale consumententrends?

Euromonitor heeft een webinar beschikbaar over de invloed van het coronavirus op wereldwijde consumententrends. Dit webinar analyseert de korte- en langetermijnimplicaties van het virus op het gedrag van consumenten. Hoe kunnen bedrijven zich hier op voorbereiden?

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/webinar-euromonitor-international-hoe-beinvloedt-het-coronavirus-globale-consumententrends/

 

 

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons dossier.