FHI corona-update, 8 oktober 2020

Kort coronanieuws

  • Het RIVM meldt donderdag 5831 nieuwe coronabesmettingen, ruim 800 meer dan woensdag en een nieuw dagrecord. Verder maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zich in toenemende mate zorgen over de groei van coronapatiënten. Het LCPS verwacht dat de stijging deze week zal doorzetten, schrijft het NRC.
  • De Amerikaanse farmaceut Gilead Sciences heeft met de EU en een aantal andere Europese landen een deal gesloten voor de levering van een half miljoen remdesivirkuren. Mede omdat de VS een groot deel van de voorraad had gereserveerd dreigden er tekorten te ontstaan.
  • Nederland zal zeker 7,8 miljoen doses afnemen van het potentiële coronavaccin van Janssen Pharmaceutica zodra het middel door het Europees Geneesmiddelenbureau is toegelaten. Per persoon is één injectie nodig, terwijl er bij veel concurrerende vaccins twee nodig zijn, schrijft BNR.
  • Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft de evenementensector gedegen plannen op tafel gelegd om experimenten uit te voeren binnen het kader van de huidige coronarichtlijnen. Het RIVM is gevraagd om te bekijken hoe volgens vier verschillende vormen evenementen zouden kunnen plaatsvinden.
  • De Duitse minister van Volksgezondheid Jerns Spahn noemt de stijging van coronabesmettingen in Duitsland zorgwekkend, zo is bij Der Spiegel te lezen. Het afgelopen etmaal zijn er 4058 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, ruim 1200 meer dan woensdag.

 

Coronaonderzoek september: meer bedrijven verwachten in de problemen te komen

In september heeft FHI voor de vierde maal een coronaonderzoek uitgevoerd onder haar leden. Hierin wordt de impact van de coronacrisis op de bedrijven gemeten. Het beeld verschilt per branche, maar over het geheel genomen verwacht een aanzienlijk deel van de ondernemers – circa 45 procent – nog in de problemen te gaan komen door de aanhoudende pandemie en de bijbehorende economische crisis.

Lees ons artikel en bekijk de resultaten per branche:
https://fhi.nl/nieuws/coronaonderzoek-september-meer-bedrijven-verwachten-in-de-problemen-te-komen/

 

Start NOW 3.0 met aanpassing

De details van het derde steun- en herstelpakket, dat op 1 oktober is ingegaan, zijn bekendgemaakt. Nieuw is dat aanvragers van de NOW-regeling een inspanningsverplichting hebben om werknemers te begeleiden naar ander werk. Ook moeten zij zich eerst bij het UWV melden indien zij werknemers willen ontslaan.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/start-now-3-0-met-aanpassing/

 

Extra subsidie praktijkleren voor leerbedrijven

Het Kabinet heeft besloten om een extra impuls te geven aan de regeling praktijkleren voor leerbedrijven. Ze trekt voor de studiejaren 2020-2021 en 2021-2022 ieder jaar 10,6 miljoen euro extra uit. Dit geld is specifiek bedoeld om werkgevers te stimuleren BBL-plekken aan te blijven bieden, ondanks de coronacrisis.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/extra-subsidie-praktijkleren-voor-leerbedrijven/

 

Verlenging crisismaatregel herverzekering leverancierskredieten

In april kondigde de Rijksoverheid een garantstelling van 12 miljard euro aan om hiermee de continuïteit van kredietverzekeringen te garanderen. Het Kabinet heeft besloten om deze maatregel te verlengen tot april 2021.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/verlenging-crisismaatregel-herverzekering-leverancierskredieten/

 

Zes nieuwe investeringsfondsen geopend voor Nederlandse startups

Nederlandse startups kunnen opnieuw een aanvraag indienen om aanspraak te maken op de Seed Capital-regeling. De private sector en de overheid hebben hier 67,5 miljoen euro extra durfkapitaal voor vrijgemaakt. Dit is verspreid over zes nieuwe investeringsfondsen die ieder een andere insteek hebben, zoals duurzaamheid of software.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/zes-nieuwe-investeringsfondsen-geopend-voor-nederlandse-startups/

 

Safe return to work

Door het inzetten van slimme technologieën, sensoring en data-analyse kan de terugkeer naar de ‘oude’ werkplekken versoepeld worden. Op donderdag 12 november gaat Marc Schilderman, manager key accounts bij Siemens Smart Infrastructure, tijdens de conferentie Bits, Bricks & Behaviour in gesprek met de gebouwbeheerder van het Siemens hoofdkantoor in Nederland.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/safe-return-to-work/

 

Registreer u nu voor de digitale editie van het IT Infra event!

Op 10, 11 en 12 november vindt het IT Infra event plaats, dit keer in digitale vorm. In drie dagen worden bezoekers door technische en interactieve webinars van de exposanten, keynote sprekers en door middel van een paneldiscussie bijgepraat over actuele thema’s.

Schrijf u kosteloos in voor het IT Infra event:
https://fhi.nl/nieuws/registreer-u-nu-voor-de-digitale-editie-van-het-it-infra-event/

 

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons dossier.