23.000 Nederlandse bedrijven profiteren van innovatieregelingen

Bron: VNO-NCW

Bijna 23.000 Nederlandse bedrijven, waarvan 97 procent uit het midden- en kleinbedrijf (mkb), profiteren van innovatieregelingen van het ministerie van Economische Zaken (EZ). In totaal haalden zij hiermee een voordeel van 985 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrapportage ‘FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk 2015’ die minister Kamp (EZ) onlangs heeft gepubliceerd. Kamp noemt het voordeel van bijna 1 miljard een significante steun om innovaties via onderzoek en ontwikkeling als product naar de markt te brengen.

Kosten verlagen
De bedrijven maakten gebruik van de innovatieregelingen om hun onderzoek en ontwikkeling te bevorderen. Van de plannen voor innovaties die zij in 2015 indienden, werd 6,3 miljard euro goedgekeurd. Het gaat om 3,9 miljard euro loonkosten in het kader van de Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO) en 2,4 miljard euro niet-loonkosten vanuit de zogenoemde Research & Development Aftrek (RDA). Bijna driekwart van de bedrijven (16.510) maakte naast de WBSO ook gebruik van de RDA.

Smartbrillen
Een van de bedrijven die succesvol gebruikmaakte van de innovatieregeling, was informatie- en communicatietechnologiebedrijf Arox in het Groningse Hoogezand. Dat ontwikkelt smartbrillen voor de logistieke sector. Daarmee kunnen medewerkers in magazijnen tot wel 25 procent sneller werken en worden minder fouten gemaakt dan voorheen. De bril toont de orderinformatie in hun gezichtsveld en scant de artikelen in het magazijn, waardoor medewerkers beide handen vrij hebben.

3D-kweekplaat
Een ander voorbeeld is de Leidse onderneming Mimetas. Zij ontwikkelde een nieuwe technologie: ‘organen-op-een-chip’. Dat is een geavanceerde kweekplaat waarmee kleine 3D-stukjes menselijk weefsel of organen worden gekweekt. Door geneesmiddelen aan deze weefsels toe te dienen, kunnen de effecten van geneesmiddelen op mensen beter worden voorspeld. Dit maakt het gebruik van proefdieren overbodig en zorgt voor kostenbesparing.

Budget verhoogd
De WBSO en RDA zijn dit jaar samengevoegd om de regeling effectiever en de aanvraagprocedure eenvoudiger te maken. Het budget van deze regeling is dit jaar verhoogd met 100 miljoen euro en wordt vanaf volgend jaar verhoogd met 115 miljoen euro. De verwachting is dat daardoor nog meer mkb’ers en innovatieve bedrijven van de regelingen zullen profiteren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de WBSO uit.

Lees hier de volledige jaarrapportage en meer informatie over de WBSO.