Afscheid van Kees Groeneveld en een blik in de cybertoekomst

Federatiecongres 2018

Beleidsmakers en technologieondernemers werden op het FHI Federatiecongres door twee inspirerende sprekers getrakteerd op uiteenlopende visies op de cyberwereld van nu en de toekomst. Tijdens het congres werd er tot op ministerieel niveau ook uitgebreid stil gestaan bij het afscheid van oud FHI-directeur Kees Groeneveld.

FHI Federatiecongres

Het openingswoord voor de sessies onder het thema ‘Leven in de Cyber World, onze avontuurtocht tussen valkuilen’ was voor futurist en IT-ondernemer Yori Kamphuis. De futurist vertelde in zijn rijkelijk gevisualiseerde betoog over de zegeningen die technologie kan brengen. Van het uitlezen van de hersenen, hetgeen het mogelijk maakt om kunstarmen te bewegen, tot de mogelijkheden van nieuwe DNA-technologie. Aan het einde van zijn sessie kreeg Kamphuis nog vragen vanuit de zaal, waarna de futurist de politiek op het lijf drukte hun kennis op het gebied van technologie snel te vergroten om niet ver achterop te lopen bij de technologie die zich razendsnel verder ontwikkelt. FHI sprak Kamphuis al in aanloop naar het congres.

Sidney

Sidney Vollmer, schrijver en creatief denker, zag naast voordelen ook risico’s in zijn visie op de cyberwereld van nu. Onder de noemer ‘digitalisme’ haalde hij de controverses aan die spelen rondom privacy en ICT-reuzen als Facebook en Google, en analyseerde de smartphoneverslaving van de moderne mens. Vollmer bepleitte onder andere dat er meer vrouwen nodig zijn in de technologiewereld en stelt dat overheden een restrictiever beleid moeten voeren richting ICT-reuzen in plaats van een faciliterende rol. Ook moet de burger weer volledig eigenaar worden van zijn of haar data.

Afscheid Kees Groeneveld

Het FHI Federatiecongres werd afgesloten in het teken van de pensionering van Kees Groeneveld. Na een dienstverband van 27 jaar ontving hij een aandenken in de vorm van een bronzen sculptuur. Groeneveld sprak nog een uitvoerig dankwoord richting het publiek uit.

Het afscheid werd opgeluisterd door een persoonlijke toespraak van minister en vicepremier Carola Schouten. Zij sprak over de rol die de oud FHI-directeur speelde bij het begin van haar Kamercarrière. Kees vroeg haar deel te nemen aan paneldiscussies en bedrijfsbezoeken bij de leden van FHI. De menselijke wijze waarop Kees Groeneveld Schouten voorlichtte over de ontwikkelingen in de internationale en Nederlandse techbranches heeft zij altijd als bijzonder ervaren.

 

Afscheid Kees Groeneveld