Eric van Schagen en Peter van Uhm leren FHI-ers waarde van discipline


Indrukwekkend, leerzaam en ontspannen, die drie woorden typeren de FHI-ledennetwerkontmoeting met voormalig bevelhebber van de Nederlandse Strijdkrachten Peter van Uhm. Wie er voor koos om er niet bij te zijn in het imposante gebouw in de schitterende omgeving van Radio Kootwijk, die heeft iets bijzonders gemist.

De levenslessen voor leiders die Van Uhm, super spreekvaardig en voortdurend anekdotisch overbracht, het was fenomenaal. Een muisstille zaal en daarna een applaus dat maar aanhield en aanhield, het zegt genoeg.

Mooi ook dat Van Uhm kon inspelen op de openingsspeech van FHI-voorzitter Eric van Schagen: “In onze bedrijven komt creativiteit pas tot zijn recht als er voldoende discipline onder ligt”.

Veel verhalen en levenslessen van de Generaal bd Peter van Uhm zijn terug te lezen in zijn biografie  ‘Ik koos het wapen’, de titel die hij zelf het boek meegaf. Een wapen is een technologisch product, zeker in deze eeuw. Dat kun je ten goede en ten kwade gebruiken. Daar goed mee omgaan vraagt veel van mensen, misschien het beste samen te vatten in het woord ‘wijsheid’, die je niet komt aanwaaien maar voortkomt uit een, regelmatig heftig, traject van vorming, je laten vormen en corrigeren, vooral ook door mensen waaraan je zelf leiding geeft.

In de ledennetwerkmeeting werden de aanwezige FHI-ers uitgedaagd ten minste drie tot vijf nieuwe contacten te leggen met lidbedrijven die men zelf nog niet kende. Of dat werkelijk is gebeurd is niet gecheckt, maar iedereen ging zeker gedisciplineerd aan de gang met die opdracht.

Voor alle aanwezigen was er in Radio Kootwijk een exemplaar van het boek ‘Ik koos het wapen’ van Generaal bd Van Uhm. Tijdens de netwerkborrel signeerde Van Uhm persoonlijk voor iedereen een boek.