LaRaWan


Wereldwijde uitrol Nederlands LoRaWan dankzij de FHI community

We zitten nog midden in de hype-fase. Maar misschien is het inmiddels toch wat meer. De brede verspreiding van The Internet of Things lijkt sterk samen te hangen met de uitrol van gratis open source LoRa-Wan netwerken, Low Power, Long Range, Wide Area Networks. In Nederland en in België is het een ‘gevecht’ tussen de geves­tigde orde en in beide landen een start-up met een bottom-up community. In België is het Proximus tegenover Wireless Things. In Nederland rolt KPN een landelijk netwerk uit. Maar de meest opvallende speler is The Things Network, een bottom-up beweging met gedreven ondernemers, Wienke Giezeman en Johan Stokking, op de achtergrond. Grote verschil van de laatsten met de anderen is de wereld­wijde ambitie. Uitrol in zoveel mogelijk grote steden in de wereld is belangrijker dan landelijke dekking in Nederland. Een prachtig voorbeeld van ‘think global, act local’.

Zowel de lokale aanpak als de wereldwijde uitrol loopt via de FHI connectie. The Things Network is volop betrokken bij de KissLoRa gadget die op de E&A beurs wordt geproduceerd. FHI lidbedrijf Farnell is het bedrijf dat wereldwijd de LoraWan producten van TTN verkoopt, de productie voor zijn rekening neemt en via de Element14 brand overal in de wereld de designers communities ondersteunt. We spraken met Wienke Giezeman, maar ook met Hari Kalyanaraman, in Chicago, van Farnell-brand Element 14.

“Toen ik in 2012 mijn video on demand bedrijf verkocht aan Sanoma, ben ik samen met Johan Stokking The Things Network begonnen, met daarachter The Things Industries. Doel van de stichting is het toegankelijk maken van het LoRaWan netwerk voor iedereen. Met The Things Industries leveren we value added services via een open source business model. We moeten dus zoveel mogelijk deelnemers zien te krijgen. Twee jaar na de start in Amsterdam in 2015 is het protocol nu al verder dan WiFi was na eenzelfde periode.” De ontwikkeling van de LoRaWan producten wordt gedaan door de firma Tweetonig in Rotterdam en Giezeman denkt in de toekomst ook omzet te genereren uit de servers die nodig zijn om het protocol te ondersteunen.

De producten die TTN verkoopt zijn webshop verhandelbaar; Gateways, Nodes en een LoRaWan enabled Arduino ontwikkel board. Elke hobbyist kan er mee aan de gang. “De firma Microchip was onze componenten leverancier. Farnell is de distributeur van Microchip en zo kwam de connectie tot stand. Farnell doet via Element14 meer dan productie en verkoop en dat maakte de samenwerking nog meer voor de hand liggend. Het eerdere succes van de Raspberry pi development kits is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de Element14 Community-aanpak.” “De online community is waar het om gaat”, bevestigt Hari Kalyanaraman. Element14 claimt 450.000 geregistreerde leden te hebben.

“Wij hebben Wienke leren kennen via Microchip. We hebben hem geholpen met het optimaliseren van de producten, ook qua productie en qua kostprijs. Vervolgens brengen we het wereldwijd naar de markt, via de community.” Kalyanaraman maakt deel uit van een design & development groep die overal in de wereld support kan bieden. Met zijn historie van betrokkenheid bij diverse succesvolle start-ups, toont hij zich enthousiast over The Things Network. ‘The promise is exciting’. De Arduino LoRaWan is innovatief en IoT is ‘quite exciting anyway’.” Het commitment van de Farnell organisatie lijkt belangrijk voor de kans van slagen van de Hollandse venture. “We have an arms length community and this LoRa network initiative is the only one that is crowd sourced.”

Het kan spannend worden in de komende jaren. Blue Tooth en WiFi startten in Nederland, LoRaWan kan het derde wereldsucces worden in connectivity.