VGME Vastgoedsociëteit ‘Circulariteit in het Bajes Kwartier’


Wie kent ze niet, de ongenaakbare torens van de Bijlmerbajes in Amsterdam, langs de spoorlijn naar Utrecht. De komende jaren krijgt dit gebied een compleet andere uitstraling en gebruik. AM won de competitie die door het Rijksvastgoedbedrijf werd uitgeschreven en neemt het gevangenisterrein in zijn geheel over. Om er een energieneutrale en groene stadswijk van te maken: het Bajes Kwartier.

De hoofdstedelijke bouwproductie krijgt met Bajes Kwartier een forse impuls: circa 1.350 woningen worden hier toegevoegd, van betaalbare starterswoningen tot en met exclusieve huizen en zorgwoningen. Dertig procent wordt in de sociale woningbouw gerealiseerd. Daarnaast is er veel aandacht voor andere functies, zoals een design cluster, horeca en een gezondheidscentrum. Alle gebouwen worden volledig energieneutraal, waarbij onder meer windenergie wordt gewonnen door de toepassing van dakelementen met ingebouwde windturbines. Ook wordt het organisch afval uit de wijk omgezet in stroom voor de (gasloze) woningen.

Circulariteit is een van de kernwaarden van het plan. Van de zes torens worden er vijf gesloopt; het bouwafval hiervan wordt voor 98 procent opnieuw gebruikt. Dit gebeurt op uiteenlopende manieren. Zo vormt de straks de bestaande verbindingsstraat de plint van de nieuwe woongebouwen en worden gevels van de gevangenistorens gebruikt voor studentenwoningen. Zelfs de oude tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes. Het verleden krijgt daarmee op een bijzondere manier een eigen plek in het nieuwe kwartier. De zesde toren die behouden blijft, wordt getransformeerd tot een ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw.

Programma:
15.00: Bijlmer Bajes tour door oud-bewaarder Teun (optioneel, maximaal 20 personen)
16.00: Bijlmer Bajes tour door oud-bewaarder Teun (optioneel, maximaal 20 personen)
16.00: Ontvangst in restaurant A Beautiful Mess met open bar
17.45: Welkom door VGME bestuur
17.50: Presentatie ‘Circulariteit in het Bajes Kwartier’ door Eva Hekkenberg en Johan Snel, AM
18.30: Presentatie door Bart de Groot, CODE
19.00: Q&A
19.15: BBQ en netwerkborrel
21.00: Einde Vastgoedsociëteit

Locatie
Bijlmer Bajes
Restaurant A Beautiful Mess
H. J. E. Wenckebachweg 48
1096 AN Amsterdam

Leden van Gebouw Automatisering ontvangen 50% korting op de VGME Vastgoedsociëteit en betalen geen € 245,- maar € 122,50. Deze aanbieding is geldig bij aanmelding via de site van VGME vóór 28 september 2018.