Clusterbijeenkomst EDGE Technologies: EDGE Olympic

Clusterbijeenkomst EDGE Technologies: EDGE Olympic Door: FHI
Zeer interresant, inspirerend en innoverend waren slechts enkele van de reacties op de clusterbijeenkomst bij EDGE Technologies in het schitterende Edge Olympic. Met dank aan Ruud van der Sman voor zijn inspirerende presentatie en visie op smart building, duurzaamheid en well being in een gebouw.
 
Ruud van der Sman is werkzaam bij Edge Technologies als Smart Solutions Manager en verantwoordelijk voor de gebouw automatisering en slimme oplossingen bij OVG Real Estate. Ruud gaf in zijn presentatie zijn visie op smart buildings, duurzaamheid en het welzijn van medewerkers en bezoekers in een gebouw. Vanaf het in 2007 gebouwde Las Palmas in Rotterdam tot aan het in 2018 geopende Edge Olympic is de ontwikkeling in een razend tempo gegaan. The lessons learned zijn toegepast in Edge Olympic. In Edge Olympic bezet Edge Technologies een verdieping die tevens als showroom dient voor de slimme toepassingen die Edge Technologies heeft ontwikkeld. Van phone booths tot slimme vergaderruimtes, noise cancelling en een robot die de hospitality ondersteunt: alles komt samen in dit hypermoderne kantoorgebouw.
 
Ook op het gebied van duurzaamheid zijn diverse innovaties toegepast. EDGE Olympic volgt een nieuwe duurzaamheidsstrategie om de voordelen voor zowel mens als planeet te maximaliseren. Het gebouw wil een van de eerste kantoren in Nederland zijn die minimaal WELL Gold-gecertificeerd is en de nieuwste onderzoeks- en technische innovaties op het gebied van gezondheid en welzijn samenbrengt. Daarnaast is EDGE Olympic ontworpen om de impact op het milieu te minimaliseren. In plaats van het oorspronkelijke gebouw te slopen, werd het herontwikkeld, hergebruikte de bouwers bestaande materialen en introduceerde het circulaire producten en systemen. De oude natuursteen fungeert bijvoorbeeld nu als vloer op de begane grond en het bovenste gedeelte van het gebouw is gebouwd met een demontabele houten structuur en een gecertificeerde cradle-to-cradle-gevel. Ook wordt er energie wordt opgewekt door de ramen van het gebouw. Daarmee kunnen de medewerkers telefoons en tablets opladen.

Veel aandacht is er besteed aan de welzijn van medewerkers en bezoekers. Er is aangetoond dat de condities in gebouwen het welzijn van mensen sterk beïnvloeden, van het geven van veel comfort en vreugde tot het veroorzaken van een ernstig sick building-syndroom. De veeleisende werkomgeving van vandaag vereist werkplekken waar gebruikers zich op hun best kunnen voelen. EDGE Technologies streeft ernaar om de gezondheid, betrokkenheid en productiviteit van elke gebruiker in het gebouw te vergroten, zodat de onderhuurders kunnen uitblinken.

 
Het hele gebouw is te bedienen met een app. Met de app kun je de lift oproepen, bij hospitality fruit bestellen die vervolgens door een robot bij je wordt afgeleverd, het licht bedienen etc. Dit alles onder het motto van Edge Technologies: the world needs better buildings.