Covid-gerelateerde maatregelen in gebouwen

Covid-gerelateerde maatregelen in gebouwen Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Binnen gebouwen worden diverse technieken ingezet, om gebruikers een gewenst klimaat en een passende functionaliteit te bieden. Door de COVID-19 pandemie is aandacht ontstaan voor het belang van ventilatie. De rol van ventilatiesystemen is primair gericht op het op peil houden van het zuurstofgehalte. Inmiddels is het een algemene tendens, dat verspreiding van het virus beperkt wordt door goede ventilatie. De vraag in de maatschappij is echter breder: Is ons gebouw wel veilig en zijn werkplekken veilig te gebruiken?

In dit document  wordt structureel gekeken naar de gehele context van de gebouwde omgeving. De generieke beelden rond besmetting, transitiewegen en geadviseerde maatregelen zijn van belang. De deskundigheid voor de gezondheidszorg is een ander vakgebied. De focus in dit document richt zich op theoretische adviezen voor de gebouwde omgeving en deze om te zetten naar een praktische uitvoering.

Op basis van een quick-scan kan een professional acties en praktische stappen per maatregel adviseren. In dit document komen gedetailleerde adviezen aan de orde, die voornamelijk gericht zijn op de (technische) professionals die de (technische) faciliteiten inrichten, aanpassen of beheren.

Voor alle maatregelen geldt dat ze ordentelijk in bedrijf moeten worden genomen, gecontroleerd op hun goede werking en waar nodig uitgebreid functioneel getest. Wijzigingen in ontwerp en uitgangspunten moeten goed vastgelegd worden in logboeken en revisiebescheiden. Gebruikers dienen juist geïnstrueerd te worden.

Naast een deskundige inzet van technische systemen in een gebouw, dienen algemeen geadviseerde maatregelen (bijvoorbeeld afstand houden en thuisblijven bij vermoeden van besmetting) goed gevolgd en gecommuniceerd te worden.

Er spelen veel factoren een rol en er zijn veel verschillende soorten (functies van) gebouwen, dat er niet op een eenduidige wijze vast te stellen is of een gebouw (corona) veilig is. Met behulp van de quick-scan en een plan van aanpak kan men een eerste inventarisatie maken van de te nemen maatregelen. Voor de technische installaties kan een professional dan advies geven voor het nemen van maatregelen in het gebouw.