De meest ideale rol van een system integrator in projecten.

De meest ideale rol van een system integrator in projecten. Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De automatisering in het gebouw koppelt allerlei systemen, faciliteiten, functionaliteiten en daardoor allerlei betrokken partijen met elkaar. Een system integrator kan zowel de technische systemen als de samenwerking versoepelen. Ed Matser van Building Technology zal in zijn presentatie hier op ingaan. Op basis van het project nieuwbouw Faculteit Sociale Wetenschappen voor de Radboud Universiteit worden eindgebruikers, adviseurs en installateurs meegenomen in het proces. De mooie rol van een system integrator wordt boeiend gebracht door deze spreker.

Ed Matser spreekt vanuit zijn brede ervaring binnen de gebouwde omgeving. Op zijn eigen site zijn die voorbeelden na te lezen. Zo haalt hij het WTC in Utrecht aan. Het pand biedt 32.000 m2 aan kantoorruimte, is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt vlakbij de winkels van Hoog Catharijne én het centrum. Het pand wordt in de basis casco gebouwd, de uiteindelijke afwerking vindt plaats in overleg met de verschillende huurders.

Wel wil WTC vooraf al de zekerheid dat het een pand wordt waarin het welzijn van de klant centraal staat. Door een prettige lichtinval, door goed gebruik van kleuren en door het toepassen van prettige materialen. En ook door een goede technische schil: automatisering die de klant onopvallend helpt.

In dat geval kwam de oplossing te liggen in een regeltechnische installatie die zeer flexibel is in het gebruik, zonder dat er voor iedere wijziging werkzaamheden op de verdiepingsvloer moesten worden uitgevoerd. We combineerden technisch hoogstaande componenten met een lage investering én lage exploitatiekosten.

Maar ook over het voorbeeld van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit is meer te lezen. Dan zie je dat met de actuele technologie er mogelijkheden liggen om een lage energiebehoefte te krijgen met een responsief gebouw en een slimme lay-out van systemen. De combinatie van isolatie, duurzame energiebronnen en het gebruik van circulaire materialen bieden ook weer voordelen aan het bouwproces en het gebouw zelf.

 

Meld u hier kosteloos aan voor een bezoek aan Bits, Bricks & Behaviour 2021. Het volledige programma kunt u hier vinden.