“Dit is de tijd van doen”

“Dit is de tijd van doen” Door: FHI federatie van technologiebranches

Jos Ruijter toont in zijn presentatie gedurende de Bits, Bricks & Behaviour conferentie (9 november in De Kuip te Rotterdam) hoe het grootste en slimste bi-directionele EV-laadplein ter wereld is gerealiseerd. Dat gebeurde op het terrein van het hoofdkantoor van A.S.R. in Utrecht. De spreker vertelt over de beweegredenen van A.S.R om dit project Green Parking uit te gaan voeren, welke uitdagingen er waren en hoe dit project verlopen is.

Innovatieve punten van Green Parking van A.S.R. zijn de 275 bi-directionele laadpalen, een geïntegreerde PV-carport met 5,000 m² aan zonnepanelen, elektrische opslag en een gelijkspannings-backbone. Een geavanceerd energiemanagement systeem laat al deze onderdelen samen werken met het Gebouwautomatisering-systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van voorspellende algoritmes.

Het unieke en vernieuwende karakter wordt nog onderstreept door samenwerking met Elaad.nl, Universiteit Twente, AmperaPark, Mennekes en Kropman Installatietechniek in een MOOI-project genaamd SmoothEMS met GridShield.

Het bijzondere van dit project is dat expliciet rekening gehouden wordt met de mogelijkheid tot het falen van het systeem door overbelasting of cyberaanvallen. In de basis regelt het Energie Management Systeem het laden en alle andere stromen (verbruik en opwek) op die locatie, het gebouw en het net. In dit systeem kan de veiligheidsmarge veel kleiner zijn. Het GridShield registreert namelijk in real time de energiestromen en als die buiten de veiligheidsmarges van het net vallen, wordt het laden tijdelijk in snelheid verlaagd of eventueel gestopt. Lees hier meer over in de blog van Kropman Installatietechniek

Meld u hier aan voor een bezoek aan Bits, Bricks & Behaviour 2021. Het volledige programma kunt u hier vinden.