FHI Tech Stories: CaTeC

FHI Tech Stories: CaTeC Door: Federatie van Technologie branches

FHI zet regelmatig een lid – jarenlang trouw lid of net aangesloten - in de schijnwerpers in de nieuwe serie FHI Tech Stories. We trappen af met CaTeC, lid van de branches Gebouw Automatisering en Industriële Automatisering. Johan van Lieverlooy, accountmanager bij CaTeC, geeft een korte schets van het bedrijf.

 

Catec

CaTeC richt zich met name op ziekenhuizen, cleanrooms, maar ook laboratoria, magazijnen en dierenverblijven, kortom overal waar luchtkwaliteit en klimaat een hot-topic is. De klanten zijn veelal de installateurs en HVAC-adviseurs en -valideurs.

“Wij zijn een leverancier van klimaatsensoren voor HVAC (heating, ventilation en air conditioning), industrie en gebouwbeheer. Deze sensoren meten zowel indoor als outdoor. Denk aan weerstations. Deze sensoren vormen de ogen en oren om een gebouw te beheren, controleren en het binnen- en buitenklimaat gezond te houden”, zo schetst Van Lieverlooy de activiteiten van CaTeC.

Naar de markt van nu kijkende, ziet de accountmanager een aantal ontwikkelingen plaatsvinden. “We zien dat installateurs meer kopen op basis van prijs. Maar lagere kosten kan minder kwaliteit opleveren, een gevaar voor de systemen en de betrouwbaarheid in de toekomst. Andere ontwikkelingen zijn predictive maintenance, verdere digitalisering van de HVAC-markt met sensoren en integratie van I/O interfaces, en de integratie van meerdere parameters in één sensor/transmitter/probe.”

Blijven innoveren

Niets is zo belangrijk als Innovatief zijn in de technologiesector. CaTeC investeert daar volgens Van Lieverlooy op meerdere manieren in: “We zijn een technische handelsmaatschappij, dus we luisteren goed naar de klant en hebben periodieke meetings met de fabrikanten en toeleveranciers. Nieuwe ontwikkelingen in de markt en de behoeften uit de markt koppelen we zo terug naar fabrikanten.”

“Ook richten we ons op minder onderhoudsinterventies en efficiënter werken om kosten te besparen, maar ook om in te spelen op de tekorten aan technische vakspecialisten. Verder hebben we de meeste productinformatie online beschikbaar en een technische afdeling met productkennis om net die extra’s te bieden die klanten van ons verwachten.”

CaTec ziet als voordeel van een lidmaatschap van Gebouw Automatisering en Industriële Automatisering dat het vanuit de branches de laatste marktinformatie ontvangt. Ook doet het bedrijf mee aan events en beurzen van FHI, zoals de tweejaarlijkse World of Technology & Science.

Naar de toekomst kijkend hoopt Van Lieverlooy dat de federatie van technologiebranches nog meer ondersteuning biedt: “Bijvoorbeeld richting een CO2-neutrale toekomst: wellicht is er een mogelijkheid tot collectieve inkoop van elektra/gas/energie en bijvoorbeeld zonnepanelen.”