G4S sluit IX.Web van Beveco aan op eigen alarmcentrale

G4S sluit IX.Web van Beveco aan op eigen alarmcentrale Door: Beveco, an Allied Universal Company

G4S sluit IX.Web van Beveco aan op eigen alarmcentrale

Beveiligingsbedrijf G4S heeft ervoor gekozen het IX.Web platform van Beveco aan te sluiten op het eigen G4S Secure Operations Center (SOC). Het door Beveco ontwikkelde gebruiksvriendelijke web-based platform maakt het mogelijk om alle installaties van een gebouw op het gebied van beveiliging, veiligheid en comfort te laten samenkomen op één plek. Door de koppeling met het G4S SOC krijgen klanten ondersteuning in het beheer van hun gebouwen. De integratie opent bovendien nieuwe mogelijkheden voor datagedreven werken.

IX.Web is een oplossing van Beveco die (alarm)meldingen van uiteenlopende systemen samenbrengt op één platform. Meldingen, maar ook de status van werktuigbouwkundige en elektrotechnische systemen komen samen in een gebruiksvriendelijk, web-based platform. Alle voorzieningen op het gebied van beveiliging, veiligheid en comfort zijn live te monitoren via IX.Web, waardoor gebruikers het veiligheidsniveau van hun gebouwen naar een hoger niveau brengen en de continuïteit van processen waarborgen. G4S heeft dit platform nu geïnstalleerd op haar SOC, waardoor centralisten van de alarmcentrale alle gegevens en meldingen van klanten snel inzichtelijk hebben en daardoor beter ondersteuning kunnen bieden.

24/7 monitoring van systemen

“Uiteindelijk is de kracht van zowel ons SOC als dat van IX.Web dat alle informatie op één plek bij elkaar komt”, zegt Alex van Druten, manager SOC bij G4S. “En dat op een manier die heel gebruiksvriendelijk is voor de centralist. Wat wij beogen met ons SOC is dat we veel breder systemen monitoren dan alleen de security-systemen in een gebouw. Het opvangen van signalen en het opvolgen daarvan met acties is onze belangrijkste taak. Dat kan een melding zijn van een mogelijke inbraak, maar ook een signaal afkomstig van een brandmelder of een sensor die de kwaliteit van de luchtbehandeling meet. De combinatie van ons SOC en IX.Web betekent dat wij voor onze klanten tot 24 uur per dag hun systemen kunnen monitoren.”

IX.Web blinkt uit in complexe omgevingen 

Het verschil tussen werktuigbouwkundige en elektrotechnische systemen vervaagt en juist daarom is een systeem als IX.Web zo relevant, stelt John Kruijthof, directeur van Beveco. “We bevinden ons in een transitie waarin deze twee werelden samenkomen. Beveco realiseert smart buildings, waarbij het gaat om het slim laten samenwerken van allerlei systemen.” In de huidige vorm past Beveco IX.Web sinds drie jaar toe voor diverse opdrachtgevers, waaronder datacenters, ziekenhuizen, industriële locaties en eigenaren van kantoorgebouwen. “Onze software komt het meest tot zijn recht als installaties complex en talrijk zijn. Neem bijvoorbeeld een ziekenhuis met duizenden brandmelders; het is dan heel handig om direct te kunnen zien welke in storing staan en welke nog goed werken.”

Integratie vergemakkelijkt beheer, ook internationaal

Over de integratie met het SOC van G4S is Kruijthoff enthousiast. “We zijn de afgelopen jaren regelmatig gevraagd of we installaties die geïntegreerd zijn met IX.Web ook kunnen beheren. Daar ligt een rol die G4S met haar SOC kan oppakken. Bovendien hebben wij verschillende klanten die internationaal opereren. Het is voor ons heel interessant of we bij wereldwijde aanbieders in onze markt kunnen aanhaken met behulp van de dienstverlening vanuit G4S en ons moederbedrijf Allied Universal. Dat geldt voor onze software, maar ook onze kennis en de manier waarop we projecten aanpakken.”

Efficiencyslag door data-analyse

De installatie van IX.Web op het SOC van G4S betekent niet alleen veel gebruiksgemak en een betere dienstverlening op korte termijn, maar brengt ook kansen met zich mee op het gebied van datagedreven werken. “Het bijeenbrengen, ontsluiten en analyseren van data van onze opdrachtgevers zal ons nieuwe inzichten geven in hoe systemen in gebouwen zich gedragen en hoe wij deze beter kunnen onderhouden”, zegt Van Druten. “Dat gebeurt al deels, maar dan vooral op basis van rapporten. Door een live koppeling met grote aantallen systemen kunnen we hier veel meer de diepte ingaan. Het zet de deur open voor voorspellend onderhoud op basis van data en het efficiënter maken van onder meer klimaatinstallaties.”

De stroom van live data, bijeengebracht in het SOC, kan ook gebruikt worden om surveillanten op locatie te ondersteunen. “We kunnen hen direct toegang geven tot relevante data zoals camerabeelden en statusmeldingen van sensoren. En door het koppelen van systemen en het bijeenbrengen van data kunnen we op het SOC ook veel sneller inschatten of er sprake is van een ongewenste melding of dat er juist écht wat aan de hand is. Kortom, onze dienstverlening krijgt met IX.Web echt een kwaliteitsimpuls.”