Impact maken met smart building en smart living

Impact maken met smart building en smart living Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Impact maken met smart building en smart living

Impact maken in de gebouwautomatisering: dat lukt dankzij smart building en smart living. Installaties binnen gebouwen staan dankzij deze slimme systemen met elkaar in verbinding, reageren op de behoeften van gebruikers en kunnen vervolgens efficiënter ingericht worden. Vincent Flick, Innovation Manager Connected Services bij Johnson Controls, vertelt hier meer over. 

Smart building

Vincent werkt al jaren in de wereld van gebouwautomatisering. “Wij maken koppelingen tussen meerdere slimme systemen, die reageren op en naar de behoeften van gebruikers. Aan de hand daarvan kun je processen verbeteren én kosten besparen”, vertelt hij.  

Vincent geeft een voorbeeld: “Wanneer is er iemand aanwezig in welke ruimte? Alleen dan zet je de verwarming, airco, lampen, wifi, computers en printers aan, indien nodig. Na werktijd of op thuiswerkdagen staan die natuurlijk allemaal uit. Alle systemen staan zo ingesteld dat dit automatisch gaat. Zo bespaar je op een slimme manier energie en dus kosten.” 

Data zijn key

Wanneer een bedrijf overweegt om met (meer) slimme systemen te werken, adviseert Vincent altijd in gesprek te gaan met een expert op dit gebied. “Het is belangrijk om het uiteindelijke doel van de slimme systemen te weten”, zegt hij.  

Om tot gedegen verbeteringen te komen, moet je huidige data bekijken, stelt Vincent. “Stel: er klopt een ziekenhuis bij ons aan. Dan achterhalen we eerst de missie. In dit geval: een gezonder binnenklimaat, zodat patiënten beter en sneller genezen. Daarna bekijken we de huidige dataset die het ziekenhuis genereert en stellen we samen een plan op.” 

Energiemanagementsystemen (EMS)

Na het ophalen van de benodigde huidige data binnen een bedrijf of organisatie, moeten die omgezet worden naar een efficiënte installatie. Om dat voor elkaar te krijgen, gaan veel bedrijven aan de slag met energiemanagementsystemen. Zo'n EMS maakt de combinatie van hard- en software mogelijk. Het maakt het hele energiemanagement op één centraal punt leesbaar, bijvoorbeeld via een dashboard. 

Vincent ziet dat veel bedrijven bezig zijn met het implementeren van duurzame systemen in hun gebouw. “Bij Johnson Controls bieden we een volledig pakket aan oplossingen: OpenBlue. Een van deze oplossingen is bijvoorbeeld Indoor Air Quality. Hiermee zien we waar de luchtkwaliteit slechter is binnen een gebouw. Van daaruit stellen we de installaties op elkaar af, zodat de luchtkwaliteit overal in het pand goed is en blijft.” 

Beveiligde systemen

Door de groeiende behoefte aan het digitaliseren van gebouwautomatisatie wordt beveiliging een steeds belangrijker thema. “Plaats alle data achter slot en grendel, zodat alleen de mensen erbij kunnen die erbij mogen. Geen ongenodigde gasten. Dat lukt dankzij een goede beveiliging die hackers en cyberaanvallen buitenhoudt. Je wilt natuurlijk niet dat er een ddos-aanval via de slimme installaties plaatsvindt.” 

Meer lezen over smart building en smart living?  Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief