Kuijpers transformeert Eindhovense Stadhuistoren in Smart Building

Kuijpers transformeert Eindhovense Stadhuistoren in Smart Building Door: Kuijpers

De gemeente Eindhoven laat de komende tien jaar haar vastgoed verduurzamen door de vof !IMPULS. Kuijpers is daarin één van de partners, samen met een architect, bouwkundig aannemer en adviesbureau. Als eerste stond de Stadhuistoren op de rol. Kuijpers vernieuwde er alle E- en W-installaties en zorgde voor geavanceerde gebouwautomatisering, gebaseerd op Smart Building-technologie. De vernieuwde Stadhuistoren is in 2018 opgeleverd.

De Stadhuistoren in hartje Eindhoven is ruim vijftig jaar oud en moest voor de nodige verbeteringen volledig worden gestript. Alleen de monumentale gevel bleef intact. Daarachter zijn zowel bouwkundig als installatietechnisch de meest moderne voorzieningen aangebracht.

Van label G naar A
Kuijpers droeg zorg voor de ledverlichting, de klimaat- en brandmeldinstallatie en de complete gebouwautomatisering. De benodigde software werd eveneens door Kuijpers geschreven. Resultaat: het gebouw ging van energielabel G naar label A. Dankzij de toepassing van Smart Building-technologie kunnen gebouwgebruikers bovendien rekenen op een zeer hoog comfortniveau.

Sensoren verzamelen data
Kuijpers heeft hier een Smart Building gerealiseerd. De technologie is gebaseerd op een fijnmazig, draadloos sensornetwerk; in de Stadhuistoren bracht Kuijpers maar liefst 350 sensoren aan in de plafonds. De sensoren detecteren aanwezigheid, meten de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte in een ruimte. Op basis van deze data doen de klimaatinstallatie, de luchtbehandeling en de verlichting automatisch hun werk op het moment dat er mensen aanwezig zijn. Is een ruimte leeg, dan gaan ze uit. Energiezuinig, comfortabel én gemakkelijk want medewerkers hoeven zelf niet meer in actie te komen voor een aangename werkomgeving. Het sensornetwerk biedt de gemeentelijke organisatie straks nóg meer gemak: dankzij alle data kan ze in de nabije toekomst ook aan indoor-lokalisatie van materialen en personen doen aan en geautomatiseerde werkplekreserveringen.

Vraag naar slimme gebouwen stijgt
Volgens systeemarchitect Tim de Grouw van Kuijpers zijn de toekomstige mogelijkheden van een Smart Building eindeloos. “Je moet er wel een open structuur voor optuigen. Dat hebben we hier gedaan. Door toepassing van een open platform, kan de gemeente nieuwe applicaties en toepassingen van allerlei fabrikanten en ontwikkelaars naadloos in het gebouw integreren.” De vraag naar Smart Building-technologie in bedrijfspanden neemt sterk toe, weet Martin Staal, manager Gebouwautomatisering en technisch directeur van Kuijpers Specialistische Oplossingen. “We zijn met z’n allen gewend geraakt aan technologie en gemak. Denk maar aan alles wat we thuis al draadloos kunnen bedienen en via onze smartphones kunnen regelen en instellen. Dat willen we op kantoor ook kunnen. We zien dan ook dat de wens naar meer duurzaamheid en comfort nu wordt ingevuld door steeds meer bedrijfsgebouwen uit te rusten met geavanceerde, slimme gebouwautomatisering die alles kan.”

Meer informatie: www.kuijpers.nl/referenties/duurzaam-eindhoven