Slimme ziekenhuizen benutten ook het potentieel van een smart building

Slimme ziekenhuizen benutten ook het potentieel van een smart building Door: FHI federatie van technologiebranches

Een ziekenhuis is primair bedoeld om een patiënt op een zo’n optimaal mogelijke manier te genezen. Smart building technologie, gecombineerd met zogeheten smart hospital technologie, kan daar een rol in spelen. Chirurg aan het Radboudumc en hoogleraar chirurgieonderwijs Harry van Goor zal tijdens een speciale bijeenkomst van de branche Gebouw Automatisering daar tekst en uitleg over geven. Wij spraken hem kort.

Door: Dimitri Reijerman

Zo’n zeven jaar is Van Goor bezig om ziekenhuizen slimmer te maken: “Ik werk al een aantal jaren aan projecten onder de noemer ‘healing environment’. Dat maakt gebruik van data van sensoren en tegelijkertijd benut je de aanwezige smart building technologie. Een smart hospital zie ik als een combinatie van het monitoren, analyseren en daarop acteren van gedrag binnen een gebouw. En een smart hospital is innig verbonden met wat we uit de bouw kennen: een smart building.”

Hij komt direct met een concreet voorbeeld: “Met ambient lighting bijvoorbeeld kun je als je dat goed gebruikt slaap bevorderen bij een patiënt. Als je na zes uur heel hel licht toepast, verstoor je het dag-nachtritme bij mensen nog verder.”

Sneller genezen

Het Nijmeegse ziekenhuis bevat al veel tech om een patiënt te assisteren bij het genezingsproces en het verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk ta maken, legt Van Goor uit: “In het Radboud zit heel veel smart building technologie. Zo kunnen patiënten vanuit bed of een stoel via een tablet automatisch de gordijnen dichtdoen. Ook kunnen zij de lichtintensiteit veranderen. Maar waar we nu naar op weg zijn met smart hospital-technologie, dat vooral bestaat uit sensoren, is om deze beter samen te laten werken met smart building-technologie.”

De hoogleraar vervolgt: “Een voorbeeld is patiëntveiligheid. Een patiënt kan uit bed vallen. Als je met een sensor bemerkt dat een kwetsbare patiënt overeind komt in bed, in combinatie met dat je vaststelt dat er verder niemand in de kamer is en het is ’s nachts, dan kun je een signaal geven om direct het licht aan te doen. Of een signaal afgeven aan een verpleegkundige op afstand. Of je kunt, met de monitoren die wij in het Radboud hebben geïnstalleerd, een directe beeldverbinding maken.”

Commandocentrum

“Met deze technologie ontwikkel je ook efficiëntere werkprocessen. We zijn nu aan het nadenken om twaalf kamers te verbinden met een klein ‘command center’. Daar kan iemand deze kamers in de gaten houden met behulp van smart hospital-technologie”, zegt Van Goor.

“Je kunt omgekeerd ook signalen van een smart building gebruiken voor het welzijn van patiënten. Bijvoorbeeld het meten van het CO2-gehalte kan, gecombineerd met data over het stressniveau van een patiënt, aanleiding geven om meer ventilatie toe te passen of een raam te openen.”

Tijdens de bijeenkomst in oktober wil Van Goor een boodschap duidelijk overbrengen: “Onze slimme ziekenhuizen en andere slimme gebouwen genereren heel veel data, maar dat gebruiken we nog te weinig. Als we die data op een slimme manier gebruiken, kunnen we het effect van een ‘healing environment’ veel beter tot zijn recht laten komen. En wij zijn nu als volgende stap begonnen om te kijken hoe deze technologie inzetbaar is in de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg.”

Wilt u deze speciale bijeenkomst bijwonen? Schrijf u nu in.