Vakmanschap in de Gebouw Automatisering is van cruciaal belang

Vakmanschap in de Gebouw Automatisering is van cruciaal belang Door: FHI federatie van technologiebranches

De automatisering in gebouwen neemt toe. Dat is een technische ontwikkeling met meer nadruk op ICT en de combinatie van technieken in een gebouw. Het is ook een praktische ontwikkeling voor gebruikers en de professionals die het mogelijk maken. Waar de opleiding Systeem Architect gericht is op het integreren van disciplines, hebben TVVL en de branche Gebouw Automatisering een opleiding voor Leadengineer opgezet, om dat systeem te realiseren. Deskundigheid over verschillende technische disciplines is dan van groot belang.

Met alle moderne wensen voor de eigenaren en gebruikers van gebouwen is een scala aan disciplines gewenst. De behoefte binnen de gebouwde omgeving, om in te haken op actuele trends in duurzaamheid, digitalisering, cyber security en comfort/functionaliteit voor de gebruiker, is een combinatie van technische vakgebieden van belang. De Systeem Architect heeft de rol om alle disciplines bij elkaar te brengen en het gehele systeem te overzien, maar dus ook de koppeling te maken naar eigenaren, gebruikers en projectleiders.

De FHI brancheorganisatie voor Gebouw Automatisering heeft samen met TVVL de cursus Systeem Architect opgezet, om die kwaliteiten te leren. In een zeer recent interview met Martin Douwes van Johnson Controls en Wim Slabbekoorn van Sauter komen de concrete voordelen voor cursisten, hun bedrijven en de projecten binnen de gebouwde omgeving aan de orde.

De Leadengineer stuurt vakmensen van de afzonderlijke disciplines aan. Denk dan aan professionals in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, ICT, klimaattechniek, verlichting en toegangscontrole. De concrete invulling van de functie is het uitwerken en engineeren van de door de systeemarchitect ontworpen automatiseringsconcepten. Daar horen allerlei taken bij, zoals het monitoren, rapporteren en zorgen voor een tijdige projectuitvoering. De focus in de opleiding ligt bij de technische aspecten, maar een goede afstemming is net zo belangrijk.

Professionals die deze gecertificeerde post-mbo opleiding succesvol afronden, kunnen de samenhang van systeemarchitectuur en -integratie beoordelen en toepassen. Ontwerpen worden uitgevoerd en die worden toegepast in een optimaal werkend systeem.

Meer over deze opleiding staat op de TVVL site.