Verduurzaming van een vijfsterren hotel, Okura Amsterdam

Verduurzaming van een vijfsterren hotel, Okura Amsterdam Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

In iedere nieuwsbrief geven we aandacht aan één van de leden van de branche Gebouw Automatisering. Voor de conferentie Bits, Bricks & Behaviour 2021 beschreef HE adviseurs in een artikel op de site het masterplan verduurzaming van het Hotel Okura in Amsterdam. Dit vraagt om veel conceptuele en specialistische kennis om tot de juiste oplossingen te komen. Door een grondige analyse is duurzame techniek voorgesteld in dit hotel.

 

Het hotel betreft een 25 verdiepingen tellende toren met daarin de hotelkamers en de verschillende restaurants. Technische ruimtes zijn aanwezig in de kelder, op de tweede verdieping en op de bovenste verdiepingen. Hiernaast staat het twee verdiepingen tellende Banquetting gebouw voor het organiseren van grote conferenties. Ook met een eigen installatie-ruimte. Beide bouwdelen zijn verbonden door een garage op kelderniveau.

 

Het hotel had een klassiek installatieconcept met laag temperatuur koeling (2500 kW) en hoog temperatuur verwarming (4000 kW). Het “Masterplan Verduurzaming” heeft in de afgelopen zes jaar duurzame stappen in gang gezet:

 

De drie, over het perceel verspreidde koude centrales, zijn gecentraliseerd in de kelder van de hoogbouw, bestaande uit een warmtepomp welke aangesloten is op twee mono bronnen die ook direct koude leveren aan het gebouw. Aangevuld met een magnetische centrifugaal koelmachine waarbij de condensor is aangesloten op oppervlaktewater van het naastgelegen kanaal.

 

4 van de 31 luchtbehandelingskasten zijn aangepast voor hoog temperatuur koeling en 7 kasten voor laag temperatuur verwarming. Hierdoor kan er direct hoog temperatuur koude vanuit de bron gebruikt worden en laag temperatuur warmte van de warmtepomp.

Alle beschikbare dakvlakken zijn benut voor het plaatsen van PV panelen.

 

Door de intensieve relatie met HE adviseurs worden de resultaten continue bekeken en verdere verbeteringen in gang gezet. Een mooi voorbeeld van continue verbetering door gebruik van data en intensieve samenwerking van de betrokken partijen.