Voorzie kantoorcomplexen van probleemloos draadloos internet met open infrastructuur


Een goede mobiele ontvangst is cruciaal in gebouwen als kantoorpanden en woningen, maar niet altijd zonder meer mogelijk met de reguliere infrastructuur van telecombedrijven. Met behulp van hardware van bedrijven als JMA Wireless kunnen gebruikers toch profiteren van snelle draadloze internettoegang, tot aan stadions met tienduizenden bezoekers aan toe.

Door: Dimitri Reijerman
Foto: JMA Wireless

Morten Tolstrup, executive business development director bij JMA Wireless in Denemarken, zal samen met zijn collega Erik Nilsson tijdens het Telecom Infra event een lezing houden. Centraal onderwerp is het vraagstuk van een solide mobiele dekking bieden binnen gebouwen. Dat is volgens Tolstrup prima haalbaar, zeker met de meest recente hardware en software die het bedrijf levert.

De signalen van mobiele aanbieders zijn veelal te zwak of gebruiken te hoge frequenties om diep in een modern bedrijfspand binnen te dringen. Wanneer een persoon een mobiel telefoongesprek wil opzetten, zal hij of zij geconfronteerd worden met een slechte tot een geheel afwezige ontvangst. Om de dekking binnenshuis te verbeteren kan een modulair systeem, beter bekend als distributed antenna systems, in het pand geplaatst worden.

Deze modules zenden intern een mobiel signaal uit waarbij de ontvangstmodules via glasvezelverbindingen met de achterliggende netwerken van mobiele providers zijn verbonden. Hierdoor kan mobiele apparatuur ook in een ‘problematisch’ kantoorpand gebruikt worden. Dankzij een softwarematige aansturing zijn diverse netwerktechnologieën, zoals UMTS (3G) of LTE (4G), te activeren. Op basis van de benodigde licenties is ook het frequentiegebied en zendvermogen instelbaar.

“Dit systeem is erg handig voor de eigenaren van grote complexen. Schiphol bijvoorbeeld hoeft slechts te investeren in een enkele infrastructuur die alle technieken en standaarden ondersteunt”, zegt Tolstrup. Bovendien is de technologie open, waardoor elke provider zijn diensten kan aanbieden. Deze opzet zorgt ervoor dat de aanleg- en beheerkosten veelal tussen verschillende providers gedeeld worden.

Stadion draadloos bedienen

Veelal ligt het initiatief voor de installatie van dergelijke systemen bij mobiele aanbieders of de eigenaren van een groot pand. Dat kan ook de uitbater van een groot stadion zijn. Tolstrup zal tijdens zijn lezing een uitleg geven over een case waarbij met behulp van de apparatuur van JMA Wireless een stadion met zo’n 68.000 toeschouwers van niet-haperend internet kan worden voorzien. Maar het bedrijf heeft ook draadloze systemen geleverd voor metrolijnen, popfestivals en winkelcentra.

JMA Wireless werkt met name in de Verenigde Staten, het thuisland van deze onderneming, ook al samen met architecten en IT-ontwerpers bij de ontwikkeling van nog te bouwen bedrijfspanden. Zo kan de benodigde hardware, waaronder de zendmodules, zoveel mogelijk worden weggewerkt. Deze aanpak geeft, naast een esthetisch verantwoorde afwerking, de mogelijkheid om in de toekomst zonder het nodige breekwerk de apparatuur te vervangen.

Naar de toekomst kijkend stelt Tolstrup dat niet alleen hogere snelheden maar ook andere eigenschappen voor draadloze netwerken belangrijker worden: “IoT-apparaten en autonome apparaten, zoals zelfrijdende auto’s of drones, vergen soms een hoge snelheid. Maar een grote mate aan betrouwbaarheid en vooral een zo laag mogelijke latency zijn kritiek.”

Nieuwe technologieën als 5G, in de ogen van Tolstrup momenteel vooral nog een marketingterm, moeten deze netwerkeigenschappen gaan bieden. Bovendien stelt de Deen dat er nog veel rek zit in de bestaande 4G-technologie: “Er valt nog veel te optimaliseren aan die netwerken. Ik denk dat momenteel slechts 50 procent effectief wordt benut.”