Henk van Raan Chief Innovation Officer Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff ArenA innoveert op energiegebied, het grootste stadion van Nederland heeft vanzelfsprekend ook grote verbruikscijfers. De Johan Cruijff ArenA doet er alles aan om dat verbruik te verminderen. Daarnaast investeert de ArenA in customer experience samen met haar partners van het living lab.

Henk van Raan is Chief Innovation Officer en Directeur Facility Management bij de Johan Cruijff ArenA en verantwoordelijk voor verschillende aspecten, zoals vastgoedontwikkeling, grasbeheer, de Amsterdam Innovation Arena en duurzaamheid.

De Johan Cruijff ArenA volgt een aantal programmalijnen: Fan Experience, Sustainability and Circular Economy, Customer Journey, Facility Management, Digital Connectivity en Safety and Security. Het is aan de strategische partners om hun innovaties met de Johan Cruijff ArenA te delen zodat ze deze samen met de ArenA als field lab verder kunnen ontwikkelen.”

Chris Nouveau, Digital Advisor Microsoft

Met verschillende sensoren wordt het veld van de ArenA gemonitord. De sensoren stellen de beheerder van het veld in staat om over te stappen van protocol-gestuurd naar data gestuurd werken.

Doordat de grasmat is voorzien van een groot aantal sensoren kan de beheerder van het veld met computeranalyses o.a. zien welke samenstelling de kunstmest moet hebben om het gras gezond te houden. De Johan Cruijff ArenA beschikt hiermee over een lerend model waarin precies te voorspellen is hoe de invloeden van weer, lichtinval en speelintensiteit op het gras op te vangen is.