MC-ESD Vereniging: Ledenbijeenkomst Nikhef


Op woensdag 11 oktober is de EMC-ESD Vereniging te gast bij Nikhef op het Science Park in Amsterdam. Het concept-programma van de middag is als volgt:

12.00 – 13.00 uur: Ontvangst met lunch
13.00 – 13.30 uur: Mededelingen vanuit het bestuur
13.30 – 14.00 uur: Introductie Nikhef
Nikhef, Het nationale Instituut voor sub-atomaire- en astro-particle fysica. Er wordt fundamenteel onderzoek gedaan naar de kleinste bouwstenen van de materie in ons en om ons heen. Dit wordt gedaan bij de deeltjes versneller LHC bij CERN in Zwitserland, maar ook met o.a. neutrino detectoren in de middelandse zee, radio telescopen in Argentinie en zwaartekrachts golf detectoren in o.a. Italie. In Nikhef werken onderzoekers (fysici), technici en ingenieurs nauw samen om nieuwe detectoren te ontwikkelen en te onderhouden. Een deel van de fysici onderzoekt de data uit de experimenten op nieuwe fenomenen en eigenschappen van de kerndeeltjes.
14.00 – 14.45 uur: EMC/EMI maatregelen in het LHCb experiment
De lezing zal ingaan op EMC/EMI maatregelen m.b.t. de realisatie van een grote detector in het LHCb experiment. Deze bevat gevoelige detectoren en IC’s, dynamische digitale electronica, koeling tot -40C, en uitgebreide distributie van diverse voedingsspanningen. Er wordt ook een demo gegeven van het scannen van een PCB, om “hot-points” te localiseren die RF stralen.
14.45 – 15.00 uur: Pauze
15.00 – 16.00 uur: Rondleiding
Tijdens de rondleiding zullen een aantal detectie technieken en prototypes en enkele experimentele detector opstellingen worden getoond, en ook hoe we de elektronica ontwikkelen. In de elektronica ontwikkelen we o.a. full custom ASIC’s, gebruiken de modernste generatie FPGA’s, wordt multi Gbps data transmissie gebruikt op PCB’s, en in optische netwerken.
16.00 – 16.30 uur: Borrel

Meld u aan voor deze bijeenkomst door een mail te sturen naar Willem Jan Davelaar (w.davelaar@fhi.nl)