RF en telecommunicatie

Radiofrequentie (RF) is de frequentie van radiogolven in het bereik van enkele honderden hertz tot enkele honderden gigahertz. De toepassingsgebieden van RF communicatie zijn zeer divers, van onderzeeboten tot mobiele telefoons en van televisies tot radioastronomie. Telecommunicatie richt zich op het overbrengen van informatie op afstand. Dit gaat via (data)kabels of draadloos.

Op het RF Technology event en Telecom Infra event nemen leden en exposanten u mee in de nieuwste technologieën, meetmethoden en meetapparatuur op dit gebied.

Meld u aan voor de nieuwsbrief om geïnformeerd te blijven over informatie en actuele events.

 

 


 

Artikelen

4 december 2020: Terugblik RF Technology event 2020
Van 1 t/m 3 december vond het RF Technology event digitaal plaats. We kunnen terugkijken op een succesvol event, waarbij de technische kennisoverdracht vanuit de exposanten en keynote sprekers erg gewaardeerd werd door de kijkers. Dit enthousiasme was terug te zien in het aantal vragen en de dankwoorden van de kijkers achteraf. Lees meer…..

25 september 2020: Terugblik Telecom Infra event 2020
Op dinsdag 22 september en woensdag 23 september vond het Telecom Infra event digitaal plaats. We kunnen terugkijken op een succesvol event, waarbij de technische kennisoverdracht vanuit de exposanten en keynote sprekers erg gewaardeerd werd door de kijkers. Dit enthousiasme was terug te zien in het aantal vragen en de dankwoorden van de kijkers achteraf. Lees meer……


Interviews

19 november 2020: Toenemende radioruis bemoeilijkt sterrenonderzoek
De door de mens ontwikkelde technologie produceert steeds meer storende radiosignalen. Dit bemoeilijkt wetenschappelijk onderzoek, waaronder het gebruik van radiotelescopen voor sterrenonderzoek. Lees meer……

16 november 2020: VSL bouwt software om VNA’s eenvoudiger te kalibreren
Meetinstituut VSL heeft onder de naam FAME een softwareplatform ontwikkeld om VNA’s te kalibreren. Dit stelt onderzoeklabs in staat om efficiënter en sneller te werken. Lees meer…….

 


 

Webinars

Selectie van versterkers op basis van gebruikskeuze: militair, industrie/telecom en medische techniek
Bij de selectie van een RF voor- of eindversterker is het altijd de vraag die men zichzelf moet stellen over de gebruikte toepassing, omgevingseisen, MTBF en uiteraard ook de prijs, prestatieverhouding. Bekijk hier het webinar.

Willekeurige golfvormgeneratoren (AWG) van microgolfpulssequenties voor kwantumtechnologieën
Willekeurige golfvormgeneratoren (AWG) bieden een makkelijke en flexibele oplossing voor het ontwerpen en genereren van reeksen willekeurige pulsen. Dit maakt ze zeer geschikt voor toepassingen in zowel Spin Resonance spectroscopie als Quantum Technologies. In dit werk ontwikkelen we eerst een zelfgemaakte microgolfspectrometer op basis van een AWG van Active Technologies SRL met als doel de implementatie van qubits in spin-ensembles ingebed in vlakke supergeleidende microgolfresonatoren bij lage temperatuur te testen. Vervolgens ontwerpen en testen we met succes verschillende pulssequenties op een moleculair spin-ensemble, waarbij we de coherente manipulatie door de resonator en de levensvatbaarheid ervan als potentiële qubit laten zien. Bekijk hier het webinar.

Elektromagnetische compatiliteit voor radio- en gecombineerde apparatuur
In de afgelopen jaren zijn steeds meer apparaten verbonden met internet door middel van draadloze modules, bij een ieder bekend als het fenomeen Internet of Things. Het gebruik van draadloze modules in apparaten, die oorspronkelijk geen draadloze verbinding hadden, zorgt ervoor dat de richtlijn voor naleving van elektromagnetische compatibiliteit verandert van de richtlijn voor Elektromagnetische compatibiliteit (EMC Directive) naar de richtlijn voor radioapparatuur; Radio equipment Directive (RED).
Bekijk hier het webinar.

De ontwikkeling van een tweede generatie Ku-band Multi Carrier testsysteem voor hoogvermogen microgolf testen aan satelliet componenten
Raditeq ontwikkelt en bouwt momenteel een 6 kanaals Ku-band ( 10.7 tot 12.8 GHz ) Multi Carrier tester voor MultiPactor onderzoek aan satelliet componenten voor CAST504, Chinese Academy for Space Technology in Xian China. In de lezing worden een aantal nieuw te ontwikkelen subsystemen besproken en toegelicht. Bekijk hier het webinar.

Hoe kiest u de juiste RF/uWave mixer topology
Mixers worden gebruikt in bijna elk RF/uWave- en millimetergolfontwerp. Maar hoe kies je de juiste mixer voor jouw ontwerp, er zijn zoveel opties. Van een enkele zijbandmixer naar een subharmonische beeldonderdrukkingsmixer. Tijdens dit webinar zoomen we in op de verschillende topologieën en specificaties van de verschillende mixerschema’s. Bekijk hier het webinar.

Waarom wordt OTA centraal voor 5G NR FR2 en wat betekent dit voor het testen
5G NR in het sub 6 GHz-frequentiebereik (FR1) kan worden gezien als een natuurlijke evolutie van LTE om hogere bandbreedte en meer flexibiliteit op de fysieke laag te bereiken, om alle nieuwe en aanvullende use-cases te realiseren die zijn gedefinieerd voor een mobiel netwerk van de volgende generatie. De echte technische uitdaging komt echter met 5G mmWave (FR2), wat een nieuw niveau van complexiteit in apparaatontwikkeling opent. mmWave-frequenties impliceren meetuitdagingen die vragen om nieuwe testbenaderingen. We nemen een van deze uitdagingen nader onder de loep en bespreken een aantal zaken waarmee rekening moet worden gehouden bij het testen van FR2.
Bekijk hier het webinar.

Testuitdagingen voor Massive MIMO en beamforming in draadloze communicatie- en radarsystemen
In dit webinar bespreken we de RF-test vereisten van verschillende toepassingsgebieden zoals 5G, Phase-Array Radar of Quantum Computing, waar tientallen RF-signalen tegelijkertijd moeten worden gegenereerd, verkregen en geanalyseerd, vaak in realtime omstandigheden, en waar traditionele VSA’s en VSG’s geen goede match zijn. Deze toepassingen vereisen een nauwkeurige timing en fasecontrole van elk van de betrokken signalen, een gemakkelijke integratiearchitectuur en uitstekende kosten per kanaal.
We demonstreren mogelijke oplossingen met de nieuwe Proteus AWT (Arbitrary Waveform Transceiver), waarbij we de voordelen voor uw dagelijkse werk benadrukken, zoals direct van/naar RF/uW-mogelijkheden, schaalbare architectuur die tientallen gelijktijdige coherente zenders en ontvangers ondersteunt, een door de gebruiker aanpasbare interne FPGA en lage kosten per kanaal.
Bekijk hier het webinar.

Hoe u draagbare testapparatuur voor veldingenieurs die aan kritische communicatiesystemen/LMR werken in uw voordeel kunt gebruiken
Bekijk hier het webinar

Inzicht door onzekerheid in S-Parametermetingen te karakteriseren
Voordat metingen met een VNA worden uitgevoerd, moet de meetopstelling worden gekalibreerd met een kalibratiekit om systeemfouten te verwijderen. Naast systeemfouten in de meetopstelling zijn er ook toevallige fouten die de nauwkeurigheid van s-parametermetingen beïnvloeden. Zonder het kwantificeren van willekeurige fouten, kan de nauwkeurigheid alleen worden geraden. Tijdens de presentatie leren de aanwezigen welke willekeurige fouten de nauwkeurigheid van s-parametermetingen beïnvloeden. Ook leren ze hoe ze inzicht kunnen krijgen in deze toevallige fouten en hoe ze deze kunnen verminderen.
Bekijk hier het webinar.

Industriële vernieuwing door 5G-toepassingen
Sinds de zomer wordt 5G aangeboden als dienst voor het brede publiek. Daarmee is 5G werkelijkheid en lijkt het vooral de volgende stap in het rijtje van 2G, 3G en 4G. Maar 5G biedt naast veel meer bandbreedte aan het brede publiek ook diverse compleet nieuwe diensten. Deze nieuwe diensten zijn nog volop in ontwikkeling. Een belangrijke optimalisatie is voor industriële toepassingen, waarbij veiligheid en efficiëntie de sleutels zijn voor succes. Het webinar start met een introductie over de basisoplossingen van 5G en gaat verder in op wat 5G zal gaan bieden in industriële toepassingen. Bekijk hier het webinar.

Nieuwe methoden voor succesvolle 5G-sitetests: probleemoplossing, verificatie en acceptatie
In deze presentatie leer je over:
–  Vereisten voor efficiënte acceptatie van 5G-sites en taken voor probleemoplossing;
– Hoe essentiële KPI’s te meten in een complexe NSA-netwerkconfiguratie;
– 5G NR-meettechnieken voor toekomstige bewezen buitendiensttaken;
Live meten in een echte 5G-omgeving (look & feel). Bekijk hier het webinar.

Van 5G belofte naar praktijk
In dit webinar zal Jan-Willem de Beaufort (Strategy manager bij VodafoneZiggo) een compacte uiteenzetting geven van 5G als evolutie van het mobiele netwerk en de belofte van deze nieuwe technologie voor onze samenleving. Tevens gaat hij in op de praktische toepassingen binnen de B2B markt die nu al hun weg vinden naar de praktijk. Bekijk hier het webinar.

5G implicaties voor netwerktiming
Het netwerk van de vijfde generatie (5G) biedt nieuwe uitdagingen voor synchronisatie. Omdat de vraag naar constante connectiviteit de inzet van kleine cellen stimuleert – dit in combinatie met een grotere netwerknauwkeurigheid – wordt het belang van testen voor nauwkeurige synchronisatie in het hele netwerk steeds belangrijker. Het probleem met kleine cellen is echter dat ze meestal geen fysieke timing-uitgangen (1pps) hebben, waardoor het testen van de timingprestaties van een kleine cel onmogelijk lijkt, of het nu een Femto-, Pico- of Macro-cel is. Bekijk hier het webinar.

DAS een verrijking voor smart building
Van oudsher werken systemen in gebouwen in silo’s. Smart Buildings zijn de schakel tussen de snelle IT-wereld en traditionele gebouwsystemen; deze leveren meerwaarde voor investeerder, huurder, en facilitair management door combinatie van gegevens. Inzichten op basis van deze gegevens zorgen voor tevreden gebruikers in efficiente/flexibele gebouwen.
Het bij elkaar brengen hiervan brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Voor deze uitdagingen zet SPIE het DAS in als multifunctionele infrastructuur; het DAS voorbij telecom. Bekijk hier het webinar.

Paneldiscussie private mobiele netwerken
Mobiele communicatie is niet meer weg te denken in het dagelijks verkeer en met name bij tal van bedrijfsprocessen. Mobiele communicatie wordt traditioneel betrokken bij mobiele netwerk operators maar er zijn ook private mobiele netwerken mogelijk. In Nederland is daarvoor zelfs een separaat spectrum beschikbaar; wat de afgelopen jaren al tot een tal van private GSM en LTE systemen heeft geleid; grote zoals een haven en kleine zoals vele zorginstellingen. Een mobiele dienst of een eigen mobiel netwerk is dienstbaar aan de processen binnen bedrijven en instellingen, maar kan ook opportuun zijn voor smart city toepassingen. Met drie relevante stakeholders uit deze domeinen (mobiele provider; private gebruiker en smart city) zal de FHI/BTG sessie op het Telecom Infra event de opties, de voors en tegens en de beweegredenen verkennen voor het implementeren van verschillende vormen van private mobiele netwerken cq diensten. Bekijk hier het webinar.

 


 

 

Events

RF Technology event
Het event over de laatste ontwikkelingen op het gebied van RF-technologieën en applicaties op basis van RF.
Telecom Infra event
Het evenement voor actuele informatie over mobiele netwerken en telecominfrastructuur.