3T en Sirius Medical ontwikkelen medical device voor tumorlokalisatie

3T en Sirius Medical ontwikkelen medical device voor tumorlokalisatie Door: FHI federatie van technologiebranches

3T en Sirius Medical hebben een medical device ontwikkeld voor tumorlokalisatie. Op donderdag 30 september verzorgen beide partijen tijdens de online editie van Electronics & Applications 2021 een interactieve presentatie. Deze sessie heet ‘Development of electronics and algorithms for a magnetic tumor localization device’ en handelt over de samenwerking op medisch gebied.

Technology Manager Bert van den Berg verzorgt namens 3T deze interactieve presentatie. Het seminar legt uit hoe de startup Sirius Medical met 3T in contact kwam en vertelt hoe uit deze samenwerking een systeem is ontstaan, de zogenaamde Sirius Pintuition. Met dit medical device kan er op een minder invasieve manier tumoren gemarkeerd worden om ze later terug te vinden. “Het systeem is ontwikkeld om borstbesparend te opereren. Er is ook onderzoek gaande om te kijken of deze techniek tevens voor tumoren op andere plekken te gebruiken is”, stelt Van den Berg.

Wanneer tumoren operatief verwijderd moeten worden, gebruiken medici vaak een draad of een radioactief zaadje voor lokalisatie. “Sirius Pintuition levert een minder invasief en niet-radioactief alternatief voor de gebruikelijke tumorlokalisatiemethoden, met behulp van een magnetisch zaadje”, zegt Van den Berg. “Dit systeem werkt op basis van magnetisme. Implantatie van een magnetisch zaadje is voor de patiënt veel comfortabeler dan een geïmplanteerde ankerdraad.”

Maatwerkoplossing
3T heeft het elektronica- en meetprincipe voor dit apparaat mede-ontwikkeld. “In deze presentatie vertellen we meer over de werking van het apparaat”, verduidelijkt Van den Berg. “Zo komen de ontwerpuitdagingen en vereisten met betrekking tot de medische richtlijnen uitgebreid aan bod.”

Sirius Pintuition is samenvattend een systeem om zonder het toepassen van een ankerdraad of radioactieve straling tumoren te lokaliseren. “Het systeem werkt real-time en kan tot op vijf centimeter diepte het zaadje terug te vinden met een mm-nauwkeurigheid en een zeer hoge richtingsgevoeligheid. Deze uitvinding stelt de chirurg in staat de tumor nauwkeurig en intuïtief te lokaliseren”, besluit Van den Berg. 

Wilt u de lezing van Bert van den Berg van 3T bijwonen? Registreer u hier voor dit webinar.