D&E 2021: Het complexe vraagstuk rondom system level diagnostics

D&E 2021: Het complexe vraagstuk rondom system level diagnostics Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De high-tech industrie schuift langzaam maar zeker naar een situatie waarbij steeds complexere machines en systemen moeten worden onderhouden. Carmen Bratosin, Senior Research Fellow bij TNO en werkzaam bij het ESI-programma, vertelt tijdens het Design Automation & Embedded Systems event meer over de opkomst van modellen die voorspellingen maken op systeemniveau.

Bratosin zal tijdens haar lezing duidelijk willen maken dat er oplossingen in zicht zijn: “Uiteindelijk wil ik tijdens mijn presentatie duidelijk maken dat het steeds moeilijker wordt om complexe systemen te onderhouden. Maar door ontwikkelingen op het gebied van deep learning en graph reasoning zijn er oplossingen in zicht. Samen met onze partners werken wij daar aan.”

Bruggen slaan tussen CAD en CAM
Omtrent maakbaarheid van elektronica gaapt er een grote kenniskloof tussen ontwerpers en productiebedrijven. Dirk Stans van Eurocircuits zal tijdens het D&E event toelichten wat de pijnpunten hierbij zijn en hoe men deze pijnpunten kan aanpakken. Met een dosis gezond verstand en de inzet van de gratis te gebruiken Visualizer smart tools van Eurocircuits moet het voor designers mogelijk zijn om een layout te maken dat “right first time for manufacturing” is.

Dirk Stans stelt: “Het gebrek aan kennis rond maakbaarheid van elektronica, bij elektronicaontwerpers is al een zeer oud probleem. We hebben in deze te maken met twee verschillende werelden. De elektronicaontwikkelaars denken na over elektronische functionaliteit en bewegen zich in de CAD-wereld (Computer-Aided Design). PCB en EMS productiebedrijven zijn gefocust op maakbaarheid en bewegen zich in de CAM-wereld (Computer-Aided Manufacturing).” Lees meer…

Supercaps als back-up voor embedded systemen
Een altijd bestaand risico voor embedded systemen is het wegvallen van een voeding. Om een volledige “shutdown” te voorkomen is een back-up voeding nodig. Een van de mogelijkheden voor het opvangen van dergelijke problematiek is het gebruiken van Supercaps.

Tijdens het D&E event kijkt Alex Snijder van Würth Elektronik samen met u naar de belangrijkste parameters en eigenschappen van SuperCaps. Hij laat zien hoe een back-up voeding van Supercaps gebouwd kan worden. Specifiek wordt er gekeken naar de hoeveelheid energie welke opgeslagen moet worden en wat de gevolgen van tijd, spanning en temperatuur zijn op de totale grote van de benodigde capaciteit. Lees meer…

Ethernet bereikt de kleinste vertakkingen van het industriële netwerk
Binnen Industrie 4.0 is het doordringen van ethernet in industriële machines en apparaten steeds verder zichtbaar aan het worden. We staan aan de vooravond van een volgende stap. Ethernet gaat zijn intrede doen in de wereld van de sensoren en actuatoren. Dit alles wordt mogelijk door een gloednieuwe technologie genaamd Single Pair Ethernet (SPE).

Egbert Stellinga leert u namens Phoenix Contact wat Single Pair Ethernet is en hoe het eruit ziet. Hij laat tevens zien hoe deze technologie geïntegreerd kan worden in een ontwerp en welke concrete gevolgen er zijn voor de industrie. Lees meer…

Effectief gebruik maken van FPGA's
Automatiseringsprocessen krijgen een boost van field-programmable gate arrays. De FPGA’s brengen een hoge rekenkracht met zich mee, terwijl dat zich afzet tegen een laag energieverbruik. In de praktijk wordt het potentieel van de krachtige processoren echter nog lang niet volledig benut vanwege de complexiteit van het programmeren.

QBayLogic introduceerde een innovatieve ontwerpmethodologie die FPGA-ontwerp beheersbaar en effectief maakt. Hierdoor blijven de ontwikkelkosten binnen het afgesproken budget en wordt de time-to-market aanzienlijk korter. Jan Kuper van QBayLogic licht tijdens het D&E event de essentie van de ontwerpmethodologie toe en illustreert aan de hand van praktijkvoorbeelden de voordelen van de methode. Lees meer…