De juiste keuzes maken bij energieopslag

De juiste keuzes maken bij energieopslag Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De energietransitie is al in volle gang en de vraag naar duurzame oplossingen om duurzame energie groeit snel. Tijdens de tweede editie van het drukbezochte Energy Storage event kregen de 398 bezoekers een breed pallet aan oplossingen voor hun energievraagstuk te zien.

Door: Dimitri Reijerman

Het lezingenprogramma werd geopend door Aswin Linden van Heliox. Deze Nederlandse bedrijf biedt laders voor onder andere bussen en schepen. Linden gaf onder andere inzicht in de voor- en nadelen van de verschillende laadstrategieën en het optimaal combineren van depot charging en opportunity charging.

Daarnaast liet hij zien hoe met behulp van lokale energieopslag in combinatie met smart grids ook geld verdiend kan worden, bijvoorbeeld door peakshaving aan te bieden. Daarbij wordt tijdens piekmomenten stroom terug geleverd aan het net, terwijl duurzame energie bij minder vraag wordt opgeslagen.

Gelijkstroom krijgt ook meer en meer aandacht. Henry Lootens van Stichting Gelijkspanning Nederland ziet de batterij als het laatste puzzelstukje in het energielandschap en gaf in zijn lezing aan hoe gelijkstroom het gehele energiesysteem kan vereenvoudigen en betrouwbaar kan maken. “Minder variabelen, daar gaat het om. Misschien moeten we andersom gaan redeneren”, aldus Lootens.

Uiteenlopende tracks

Na de pauze kregen bezoekers van het Energy Storage event de keuze uit drie tracks met de thema’s technologie & toepassingen, test & meet en tenslotte wet- en regelgeving en veiligheid. Colin Ouwerling van Denios vertelde over de risico’s van lithium-ion-accu’s en de wijze waarop risico’s verkleind kunnen worden. Zo kunnen accu’s in de brand vliegen door fabrieksgebreken, beschadiging, hoge temperaturen en verkeerd laden.

De risico’s op brand in opslagsystemen kunnen worden verkleind als bedrijven letten op de werkprocessen, preventieve maatregelen nemen en passende voorzieningen treffen. Ook is het belangrijk om te voldoen aan Europese normeringen voor onder andere brandwerendheid en ventilatie.

Jeroen Kroesbergen van Wetac Battery Company stelde in zijn lezing dat door de energietransitie het energiesysteem in Nederland verandert van vraaggestuurd naar aanbodgestuurd, waarbij het aanbod minder goed voorspelbaar en constant zal zijn. Om de voorspelbaarheid te vergroten moeten energieopslagsystemen betrouwbaarder stroom gaan opslaan en uitleveren. Want de gevaren van een thermal runaway moeten niet onderschat worden.

Testen van batterijen

In de track Test & Meet sprak Wesley Witteveen over de verschillende manieren van het testen van batterijen. We stellen immers hoge eisen aan batterijen, terwijl ze ook niet teveel mogen kosten. Witteveen vertelde over klimaatkasten om accu’s te testen, iets wat met name in de automotive-sector al heel gangbaar is.

Een andere belangrijke veiligheidseigenschap is de aanwezigheid van een goed battery management system. Sander Kool, werkzaam bij Engineering Spirit, gaf een diepgaande lezing in hoe deze bms-systemen goed getest kunnen worden. Zo dienen zij betrouwbaar te zorgen voor kortsluitbeveiliging, diepontlaadbeveiliging en te voorkomen dat accu’s overladen worden. Met name BMS-systemen op basis van een microprocessor kunnen daarbij helpen.

Na de lezingen in alle tracks was het podium voor Mark Bolech van TNO. In zijn plenaire lezing gaf hij een helicopterview van het energielandschap en de belangrijkste ontwikkelingen binnen dit veld. Zoals hij al eerder in een interview met FHI aangaf vormen energieopslagsystemen die betaalbaar zijn een sleutelrol. Daarmee was de duurzame cirkel rond en werd het event afgesloten met een drukbezochte borrel.