Development Club zorgt voor echte innovatie op World of Technology & Science


Van 4 t/m 7 oktober vindt in de Utrechtse Jaarbeurs de grootste Industriële beurs van de Benelux plaats. Om het jaar komen ruim 20.000 bezoekers naar Utrecht om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen, om zelf te kunnen innoveren. De beurs World of Technology & Science bestaat uit vier werelden: Laboratory, Motion & Drives, Automation en Electronics.

De World of Automation en de World of Motion & Drives staan vol met standaard modules voor besturingselektronica (PLC), connectiviteit of monitoringssystemen. Uiteraard zijn er grote voordelen aan deze gestandaardiseerde modules (denk aan beschikbaarheid en doorlooptijd). Echter, het kan zijn dat met standaard modules niet het gewenste of vereiste resultaat te behalen is. Op de World of Electronics zijn veel ontwikkelbedrijven die willen helpen deze klantspecifieke elektronica te ontwikkelen. Oplossingen voor problemen waar nu dus nog geen oplossing voor is!

In de World of Electronics (hal 9) is er een echte ontwikkelhoek. Het eiland met de Hackathon en het Development Club Paviljoen is hiervan het kloppend hart. Studenten ontwikkelen tijdens de Hackathon live applicaties en toveren een woonkamer om in een smart home. Op het Development Club Paviljoen laten Engineering Spirit, Gepro Electronics, Intemo Special Products en TMC Electronics met aansprekende voorbeelden zien wat er mogelijk is. Uiteraard gaan ze op dit paviljoen graag het gesprek met de bezoekers aan om te kijken of de wensen van de bezoeker haalbaar zijn.

Rond dit paviljoen staan ook een tiental elektronica ontwikkelaars. Ieder bedrijf met een eigen focus en specialisme. Bezoekers met specifieke wensen of een bepaald idee komen op WoTS te weten of het te realiseren is met standaard modules of met op maat ontwikkelde elektronica. De beste oplossing voor de klant/bezoeker staat centraal! Veel van deze bedrijven zijn ook betrokken bij het uitgebreide seminar programma.

De deelnemers van het Development Club Paviljoen worden hier voorgesteld:

Engineering Spirit

Engineering Spirit B.V. is al sinds 1991 voor vele klanten dé creatieve partner voor slimme toepassingen door elektronica ontwikkeling. Zij verwerken de wensen van de klant tot specificaties en zetten die om in een product, dat vervolgens geproduceerd wordt. Het voordeel hiervan is dat een klant, zonder eigen elektronica afdeling, op eenvoudige wijze elektronica kan laten maken.

Elektronica ontwikkeling
Elektronica ontwikkeling vergt specifieke en deskundige kennis. Niet ieder bedrijf heeft deze kennis of de mogelijkheid elektronica op maat te maken. Engineering Spirit kan u hierbij helpen. Zij zijn een professionele en creatieve partner die gespecialiseerd is in elektronica ontwikkeling met embedded software.

Om alle gegevens uit de elektronica op te slaan en te verwerken bouwt Engineering Spirit ook
PC en Cloud-Server software. Voor de weergave van gegevens worden ook Apps (voor Android of Apple) ontwikkeld.

Lezing Engineering Spirit tijdens seminar Embedded systeem versus PLC

Case: Geen Explosie a.u.b (Atex)
Deze case beschrijft een monitoring system in een omgeving van gas en olie dampen. Vanwege het potentiële explosiegevaar zijn extra maatregelen nodig. Omdat de product-aantallen op een paar honderd per jaar geschat worden, is ervoor gekozen een eigen elektronica oplossing te maken.

We kijken naar de blokken, de fysieke grootte en de kosten. Zo wegen we de voordelen tegen de nadelen.

Ervaringen:
• Doorlooptijd bij de keuringsinstantie
• Tussentijdse specificatietoevoegingen

Lezing Engineering Spirit tijdens seminar Online Monitoring & Maintenance

Zorg je nog wel ‘even’ voor beveiliging?
Bij communicatie tussen apparaten is in het verleden weinig aandacht besteed aan afluisterbaarheid en inbraak gevoeligheid. Dan moest er achteraf nog even een beveiligingssausje overheen. Wat zou het effect zijn wanneer een hacker jouw database vult met nepgegevens? Zou je bedrijf het overleven? We bespreken encryptie, authenticatie en aandachtpunten voor een goed beveiligde oplossing voor vooral wireless systemen.

Gepro Electronics

In de wereld van morgen zijn alle apparaten slimmer, aantrekkelijker en efficiënter. Het is een tijdperk van netwerken. Van sensoren die continu data verzamelen en met elkaar communiceren. Van informatie die blijft stromen. Overal, richting iedereen en altijd.

Voorop blijven lopen is nog nooit zo uitdagend geweest. We zien nu nog maar een glimp van de miljoenen technologische mogelijkheden. We kennen Smart Sensing, Smart Industry, Domotica, The Internet of Things, Big Data. Maar we moeten nog zoveel ontdekken, zoveel proberen, zoveel verbeteren ook. Gepro neemt haar klanten mee in de nieuwe toepassingen die blijven ontstaan. Zodat zij voorop blijven lopen.

In het oog van die orkaan van informatie is rust nodig. Een gevoel van herkenning. Bij Gepro weet je waar je aan toe bent. Zij blijven altijd zoeken naar hoe revolutionaire printplaten met doordachte software waarde toevoegen aan een product. En zo aan het bedrijf van de klant. Dat doen ze zelf en via een uitgebreid netwerk van product designers, web- en app developers en assemblagebedrijven.

Lezing Gepro Electronics tijdens seminar Embedded systeem versus PLC

Hoeflon Compactkranen BV ontwikkelt, produceert en verkoopt minihijskranen. Deze maken verticaal transport mogelijk op plaatsen die normaal gesproken onbereikbaar zijn. Handig. Een Hoeflon-kraan is radiografisch heel minutieus bestuurbaar, dankzij de besturingselektronica en slimme firmware die Gepro ontwikkelde en optimaliseerde.

En als je dan toch bezig bent met kranen slimmer maken… Dan maak je dat besturingssysteem ook modulair schaalbaar en maak je gebruik van een flexibel CAN-bus (CANopen protocol) netwerk. Met andere woorden: per kraan kan de klant in samenspraak met Hoeflon bepalen welke functionaliteit door de besturingscontroller wordt ondersteund. Maatwerk dus.

Intemo
Innovative Technology in Motion, zijn de woorden en mindset waar Intemo voor staat. Zoals de woorden suggereren is het maar net: bij Intemo staat innovatie voorop. In embedded computers, sensoren, componenten, en in productdesign op het gebied van industriële computers.

Intemo is specialist in verschillende computeroplossingen, van standaardmodules tot integratie van verschillende modules in één product. Zo is het ook mogelijk om modules, zoals (touch)screens of computers in apparaten in te bouwen.

Indien de markt niet voorziet in oplossingen die aan uw producteisen/behoeftes voldoen, beschikt Intemo over een ervaren team van ontwikkelaars dat ieder probleem voor u kan oplossen. Zij zorgen ervoor dat er een maatwerk oplossing gevonden wordt.

Intemo is betrokken bij de hackathon
Intemo levert voor de hackathon een zelf ontwikkeld sensor platform (Jose). Als innovatief technologiebedrijf spelen ze vaak met nieuwe ideeën. De ene keer komen deze ideeën vanuit de eigen organisatie, de andere keer zien ze dat er een behoefte is in de markt die zij kunnen vervullen. In dit geval hebben deze ideeën geleid tot de ontwikkeling van sensor Jose, een innovatieve sensor die tot 63 omgevingsvariabelen meet.

TMC Electronics
Gedreven elektronica experts, dat is waar TMC Electronics voor staat. De uitdagingen van de klant vertalen in effectieve oplossingen. Om dat te bereiken heeft elke TMC medewerker een eigen specialisme op het gebied van elektronica engineering.

TMC medewerkers vinden hun weg naar en binnen de core activiteiten van veel R&D afdelingen binnen de Nederlandse high tech industrie. Door hun specialisme zijn ze vaak deel van een strategisch team maar vaak ook worden ze ingezet om de rol van projectleider te vervullen. Bedrijven waar medewerkers van TMC Electronics aanwezig zijn: DAF, FEI, Mutracx, NXP, Océ, Philips en TNO.

TMC Electronics is betrokken bij de hackathon. Daarnaast geeft TMC Electronics een lezing tijdens het seminar Embedded systeem versus PLC.

De volgende stap in software engineering
De werelden van PLC en Embedded groeien steeds meer naar elkaar toe. Hardware wordt steeds krachtiger, waardoor de scheiding steeds vager wordt. Wat kunnen deze beide werelden van elkaar leren?

Op het gebied van software engineering zullen nieuwe ontwikkelingen leiden tot een omgeving waarin functionaliteit gemodelleerd wordt, onafhankelijk van het platform (PLC, Embedded etc.). Vanuit deze modellen kan de software gegenereerd worden naar het zelf gekozen platform. Dit leidt tot vele nieuwe mogelijkheden en zal de manier van software engineering op zijn kop zetten.