Duurzame energie voor datacenters en computerruimtes


Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van elektriciteit uit natuurlijke bronnen (wind, zon en water). De mogelijkheden en de efficiency van duurzame energie nemen toe. Plenaire spreker Ad van Wijk gaat tijdens het IT Room Infra event in op waterstof. Dat biedt namelijk grote kansen voor opslag en transport van duurzame energie. Deze groene waterstof gaat gebruikt worden om het elektriciteitssysteem te balanceren en waterstof zorgt voor toepassingen in de industrie, de chemie, auto’s, bussen, trucks, treinen, boten etcetera. De spreker toont de mogelijkheden met waterstof als (nood)stroomvoorziening voor datacenters.

Binnen datacenters, computerruimtes en IT rooms wordt de beschikbare energie al beter beheerst en gemonitord. De koppeling met het (gehele) gebouw, de digitale visualisering en de verbeteringen in de koeling zorgen voor een verdere optimalisering in de technische infrastructuur van de ruimtes. Ad van Wijk bespreekt het nut van de waterstofeconomie. Op afgelegen plekken worden brandstofcellen nu al gebruikt als (nood)stroomvoorziening. Wordt dit ook de toekomstige duurzame (nood)stroomvoorziening voor datacenters?

Eric Terry van Actiflow gaat in zijn presentatie in op CFD (Computational Fluid Dynamics) simulaties. Het is een algemene wens om energieverbruik te optimaliseren. Er is tegelijkertijd een grote terughoudendheid om zomaar de luchtstroom te wijzigen door instellingen van apparatuur of vloertegels aan te passen. CFD is een methode om luchtstromen in een virtuele 3D omgeving zichtbaar te maken en onzekerheden weg te nemen. Via praktijkcases wordt getoond wat CFD precies is, wat de voor- en nadelen zijn, en wat het oplevert.

Bekijk hier het totale programma en meld u aan voor een bezoek.