Eerste digitale editie Energy Storage event succesvol

Eerste digitale editie Energy Storage event succesvol Door: FHI

De derde editie van het Energy Storage event - op dinsdag 16 en woensdag 17 februari – vond dit jaar in digitale vorm plaats. Tijdens dit evenement werden trends en ontwikkelingen op het gebied van energieopslag uitvoerig besproken. Deze digitale opzet trok 830 kijkers en het aantal webinar-aanmeldingen kwam uit op 1.555. Ook nieuw was coronaproof netwerken, een online koppelingsmechanisme dat veilig en eenvoudig werkte dankzij het slimme matchmakingplatform.

Door: Frank van de Ven

Manager Transitie Energiesysteem Alexander Savelkoul van Enpuls opende de eerste dag van het Energy Storage event 2021. In zijn presentatie ging hij dieper in op de pilot die in het Limburgse Altweerterheide werd uitgevoerd. In dit het praktijkonderzoek testte Enpuls de inzet van een batterij in combinatie met een zonnepark om de elektriciteitsnetten beter te benutten.

Consultant René Bos van TT&MS ging in zijn presentatie op zoek naar antwoorden op de vraag wat de voordelen van een testopstelling van batterijen in combinatie met fuel cell emulatoren zijn. . Managing Director Kees Winkel van Weiss Technik Nederland verhaalde over het testen van batterijen en ging dieper in op het belang van de juiste keuze van een batterij.

Snelle ontwikkelingen

Het middagprogramma werd geopend door Product Marketing Specialist Roy Hali van Hioki namens CN Rood. Tijdens deze sessie werden de verschillen en overeenkomsten tussen batterijen en fuel cells onder de loep genomen.

Aan Prof. Ir. Peter Vaessen van de TU Delft de eer om de eerste dag van het Energy Storage event af te sluiten. Hij ging dieper in op de rol van elektrische energie-opslagsystemen, de snelle ontwikkelingen van batterijsystemen en de fysische grenzen daarvan.

Tweede dag
De tweede dag van het Energy Storage event . Managing Director Sander Kool van Engineering Spirit verzorgde de aftrap. Hij verhaalde in zijn sessie over de (on)mogelijkheden van lithium batterijen.

De presentatie van Product Manager Hans Zijlstra van Elincom electronics ging wegens omstandigheden niet door. Deze interactieve presentatie is verschoven naar maandag 1 maart om 13.00 uur. De bestaande link naar dit webinar blijft gewoon geldig. In deze presentatie gaat Zijlstra in op het transport van lithium batterijen.

Matchmakingplatform
Het middagprogramma werd geopend door commercieel technisch adviseur Raymond Vergouwe van Bender Benelux. In zijn presentatie vertelde hij over Energy (Battery) Storage Systemen en hoe bedrijven op de juiste manier kunnen monitoren en isolatiefouten vroegtijdig zijn te herkennen.

Na de sessie van Vergouwe was er ruimte ingebouwd voor het matchmakingplatform. Daar konden bezoekers en exposanten elkaar in een digitale omgeving ontmoeten. Na het bekijken van een korte bedrijfsfilm waarin innovaties belicht werden, konden bezoekers beslissen of zij meer informatie van de exposant in kwestie wilden krijgen. Door op een button te klikken konden zij direct een afspraak maken. Deze optie viel in de smaak bij zowel de bezoekers als de exposanten.

Veilige bedrijfsvoering
Na deze innovatieve coronaproof netwerkbijeenkomst was het de beurt aan CEO Max Aerts van DENS. Hij gaf uitleg over klimaatneutraal bouwen met de DENS Hydrozine aggregaat. Consultant Paul Hoorens van CroonWolter&Dros sloot het lezingenprogramma van dag twee af. In zijn sessie verduidelijkte hij het belang van een veilige bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen.

Door de coronacrisis werd het event, net als veel andere FHI-bijeenkomsten, online gehouden. Deze opzet was voor sommigen even wennen, maar ook de tweede editie van deze vakbeurs viel in de smaak. Alle sprekers spraken bevlogen over hun vakgebied en zochten actief de interactie met de luisteraars op. Ondanks de impact van Covid-19 was er sprake van verbondenheid. Alle sessies werden vol enthousiasme gevolgd en via de chatfunctie werden er door de kijkers veelvuldig vragen gesteld. Elke presentatie trok gemiddeld zo’n tachtig kijkers.