Energieopslag biedt de eindgebruiker meer functionaliteit en flexibiliteit

Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Batterijopslagsystemen maken tal van toepassingen mogelijk, waarbij functionaliteit ook nog eens gestapeld kan worden. Evert Raaijen van Alfen zal tijdens het Energy Storage Event op 12 februari in een lezing inzicht geven in ontwikkelingen als self healing microgrids en benefit stacking.

Door: Dimitri Reijerman

Met zijn bedrijf Exendis begon Raaijen te werken aan de ontwikkeling van de eerste energieopslagsystemen. Raaijen vertelt: “Exendis werd in 2011 door Alfen overgenomen. Daar was ik als business developer bezig met energieopslag met de visie dat energieopslag erg sterk zou gaan groeien. Destijds was ik nog een roepende in de woestijn. Alfen heeft echter ook de visie gehad dat er iets met deze technologie zou gaan gebeuren en we hebben de ontwikkeling bij Alfen voortgezet.”

De markt voor energieopslagsystemen is de laatste 2 à 3 jaar enorm gegroeid, zegt Raaijen: “Oorspronkelijk was de technologie bedoeld voor eilandnetten, onder andere in Afrika en in de solar belt. Daar zijn de afgelopen jaren ook toepassingen bijgekomen voor het stabiliseren van grote energienetwerken, onder andere in Europa maar ook in andere gebieden.”

Meerdere toepassingen

Hij vervolgt: “Frequency response wordt het meeste toegepast. Vroeger werden energiecentrales op en neer geregeld. Maar centrales die geen vermogen leveren krijgen geen geld. Tegenwoordig krijgen ze wel geld om reservevermogen achter de hand te houden. Dat is enorm interessant voor batterijopslag. Want batterijopslag is significant goedkoper dan nieuwe centrales bouwen. Bovendien kun je het vermogen twee kanten op gebruiken.”

Maar er zijn nog veel meer toepassingsmogelijkheden met batterijopslag, veelal gehuisvest in 10, 20 of 40ft containers: “We zien ook groei in off grid-systemen en microgrids. Met TheBattery Mobile (een mobiel energieopslagproduct van Alfen, red.) bieden we een oplossing om dieselgeneratoren te vervangen op plekken waar je geen dieselgeneratoren wilt hebben, zoals bij evenementen of op bouwplaatsen in drukbevolkte gebieden. Ook worden in steeds meer steden dieselverbruikers geweerd. En we leveren complete microgrids in Afrika om fabrieken van duurzame energie te voorzien. Met zonne-energie en batterijopslag kunnen we zo lokale energienetwerken realiseren.”

“Peak shaving is ook interessant als je netaansluiting te klein is en je krijgt te maken met een steeds groter stroomverbruik met hoge piekvermogens, bijvoorbeeld voor snelladers van elektrische auto’s. Met peak shaving kun je ervoor zorgen dat de huidige netinfrastructuur de vraag aan kan. En je kunt ook nog denken aan buurtbatterijen en het opslaan van zonne- en wind-energie.”

Dankzij de vele toepassingsmogelijkheden ziet Alfen de vraag naar batterijopslagsystemen sterk en wereldwijd groeien. Raaijen: “Wijzelf groeien vooral in Europa en daar ligt de focus op. Maar we zijn ook intercontinentaal actief waar klanten ons vragen met hun mee te gaan. We zijn met projecten bezig in onder andere de VS, China, Korea en Nigeria. Nederland is een belangrijk deel van de markt, maar de markt als geheel is een heel stuk groter.”

Zelfhelende mini-netwerken

Bovendien blijft de sector innoveren. Een nieuw en veelbelovend toepassingsgebied vormen zogeheten self healing microgrids. Raaijen legt uit: “Self healing microgrids zijn microgrids die normaal netgekoppeld zijn en waarbij batterijopslag in eerste instantie wordt gebruikt voor de standaard businesscases, zoals reservevermogen en peak shaving. Het interessante is dat als je al die batterijopslag toch al hebt deze ook kunt inzetten bij netuitval. De batterijopslag is dan het hart van de  tijdelijke lokale energievoorziening, waarmee je een tijdelijke en zelfstandig regelende microgrid creëert. Deze functionaliteit zit al intrinsiek opgenomen in onze opslagsystemen.”

Volgens Raaijen zouden dergelijke systemen recente verstoringen in het Nederlandse net deels hebben kunnen opvangen, zoals de grote stroomstoringen in Amsterdam en ook de incidenten waarbij een Apache-gevechtshelikopters tijdens  trainingsvluchten tegen  hoogspanningskabels aanvlogen: in een gebied viel de stroom weg zodat Liander hard moest werken aan het herstellen van de kapotgetrokken hoogspanningskabels. Als daar opslagsystemen met onze self healing microgrid functies waren geplaatst was de stroomuitval mogelijk kleiner en minder langdurig geweest.

Naar de laatste technologie kijkende ziet Raaijen dat bepaalde batterij opslag projecten groter worden. Verder dat laders van elektrische auto’s gecombineerd worden met opslagsystemen en duurzame energie opwekking en dankzij zogeheten benefit stacking kunnen een of meerdere containers diverse functionaliteiten en verdienmodellen combineren voor een klant. Raaijen: “Ook charging zie je opkomen samen met duurzame energie en energie opslag. Het laden van auto's kun je beter regelen waarbij we dure investeringen van netversterkingen kunnen voorkomen in combinatie met het stabiel maken van het elektriciteitsnet. En als je nog breder kijkt zie je onderlinge samenwerking tussen apparaten. Wij zijn van mening dat we niet alleen in het hart van de energietransitie zitten, maar deze ook mede mogelijk maken. En dat is natuurlijk heel mooi.”

Wilt u deze lezing tijdens het Energy Storage Event bijwonen? U kunt zich gratis registreren.