Focus op innovatie en vernieuwing tijdens D&E event

Focus op innovatie en vernieuwing tijdens D&E event Door: Federatie van Technologie branches

De vernieuwde editie van het jaarlijkse D&E event van FHI zit erop en was een groot succes. Op woensdag 19 april meldden 254 bezoekers zich in Congrescentrum 1931 in ’'s-Hertogenbosch om bijgepraat te worden over trends en ontwikkelingen rond design automation en embedded systems.

Dit jaar organiseerden de exposanten voor het eerst live demonstraties op de beursvloer. Belangstellenden konden zelf een innovatie uitproberen om te kijken hoe het werkt. Veel demo’s waren gekoppeld aan het lezingenprogramma zodat bezoekers de theorie na de presentatie direct in de praktijk konden brengen. Deze opzet was voor herhaling vatbaar, zo bleek uit de enthousiaste reacties achteraf van bezoekers en exposanten.

“Het was allemaal erg positief. De sfeer was goed, de zalen zaten vol, er was oprechte interesse voor de inhoudelijke lezingen en er klonken positieve geluiden van exposanten. De belangstelling voor het D&E event is illustratief voor de potentie van het vakgebied”.

Paul Petersen, directeur FHI

Ecologische voetprint elektronica

Programmamanager Geert Willems van imec opende het event met een technische lezing over de ecologische voetprint van elektronica. Willems ging met name in op het concept van een lean ecodesign-methodiek, gebaseerd op een geparametriseerde Life Cycle Inventory analyse. Hij maakte zijn toehoorders bewust van de impact die elektronica heeft op ons milieu en wat bedrijven concreet kunnen doen om hun processen duurzamer in te richten.

Humor

Na de openingslezing konden bezoekers kiezen uit parallelle sessies met een focus op hardware, software, test en meet, engineering of research & development. Naast serieuze inhoudelijke content was er ook tijd voor humor. 

Zo had Hans Zijlstra van Elincom electronics zich in het weekend voor het event in zijn achtertuin uitgeleefd met li-Ion batterijen. Hij liet bezoekers zien wat er gebeurt als je batterijen in verkeerde omstandigheden gebruikt. De ontploffingen die volgden, leverden het nodige commentaar op van het publiek en maakten in één klap duidelijk hoe belangrijk correct batterijgebruik is voor de veiligheid. 

Bewustwording

Ook op de stand van INDES-IDS konden bezoekers rekenen op actie. Via een real life crasher gaf het bedrijf een voorbeeld van problemen die op kunnen treden in embedded systems én hoe je deze problemen kan opsporen en oplossen. 

De plenaire dubbellezing van ASML gepresenteerd door Dick van Hees en Ruud van Beek, over right first time was een waardige afsluiting van de geslaagde dag. Erg leuk was de verbinding die de presentators legden met de demo’s van Phoenix Contact en Würth Elektronik. ASML vertaalde de foutmarges die op de beursvloer waren gemaakt tijdens de demo’s naar een ASML-machine.

Tijdens de borrel bleven exposanten en bezoekers nog lang napraten en bleek eens te meer hoe actueel embedded systems en design automation zijn voor de snel veranderende technologische ontwikkelingen wereldwijd.

De presentaties van het D&E event zijn terug te lezen op de website van het event. 

Tot volgend jaar bij D&E 2024!