Freeform optics voor LED verlichting op maat


Tijdens het LED Event is er veel aandacht voor optics en diffusers om op een nog betere manier licht te filteren, bundelen, spreiden of kleuren weer te geven. Tijdens het LED Event in België spreekt Youri Meuret (Labo voor lichttechnologie – KU Leuven) in de plenaire openingslezing over verlichting op maat met een freeform optiek. Freeform optische componenten laten toe om een lichtbundel te herverdelen in ieder belichtingspatroon. Dit biedt ongekende mogelijkheden aan armatuur fabrikanten om optimale verlichtingscondities te creëren met een maximale efficiëntie.

Het ontwerp en de fabricage van freeform optiek is niet evident. De laatste jaren zijn er echter grote stappen vooruit gezet op beide vlakken en nieuwe technologieën dienen zich aan. Een voorwaarde voor de nauwkeurige controle van het uiteindelijke stralingspatroon met freeform optiek is een hoge bron luminantie. Op dit vlak scoren laser diodes veel beter dan LEDs, de eerste toepassingen van laser gebaseerde witte lichtbronnen zijn ondertussen een feit.

In de presentatie van Youri Meuret wordt een overzicht gegeven van de state-of-the-art met betrekking tot het ontwerp en de fabricage van freeform optische componenten. Er wordt dieper ingegaan op de reden waarom laser gebaseerde witte lichtbronnen een optimale match vormen met freeform optiek, verder worden enkele eerste onderzoeksresultaten van het labo voor lichttechnologie op dit gebied voorgesteld.

Bekijk het programma en meld u aan voor een bezoek