Hackathon, ambitieuze studenten leveren plannen in


Tijdens de WoTS Hackathon gaan studententeams de strijd met elkaar aan. Rond het thema Smart Home zullen ze zo innovatief mogelijk te werk gaan. De teams krijgen veel tools tot hun beschikking en er zijn oneindig veel mogelijkheden. Welke keuzes maken ze en wat weten ze te bereiken? Door verder te lezen krijgt u hier al een preview wat Hogeschool Odisee en Windesheim van plan zijn in hal 9 te realiseren. Zoals u zult lezen kunt u niet zomaar de stand oplopen.

Hogeschool Odisee (Gent, België)
Hogeschool Odisie splitst het plan, om de kamer te automatiseren, op in een aantal delen. Zo is er verlichting, veiligheid en algemene automatisatie. Dat alles wordt aangestuurd vanuit een centrale eenheid. Laatstgenoemde is van zeer groot belang. Het is absoluut noodzakelijk dat alle domotica met een en hetzelfde systeem kan aangestuurd worden.

Centrale Eenheid, verlichting, sensoren en klimatisatie
De centrale eenheid wordt opgebouwd rond de LoRa Gateway. Deze gateway werkt met een eigen WAN‐netwerk, wat betekent dat je thuisnetwerk niet extra belast wordt met verzoeken die naar de domotica gestuurd worden.

Om de kamer te verlichten wordt beroep gedaan op de Philips HUE Development kit. Men kan instellen dat de kleur van de lichten verandert wanneer er bijvoorbeeld een berichtje op je gsm binnenkomt, wanneer er iemand aan de deur staat.

De Fibaro Starter Kit bevat een rooksensor die het mogelijk maakt om snel te reageren op branduitbraak. Zo kan bijvoorbeeld de stroomvoorziening van bepaalde apparatuur uitgeschakeld worden. Dit kan ook toegepast worden wanneer we d.m.v. de WaveNed “anchors” merken dat er niemand zich in het huis bevindt.

Om de klimatisatie in het “smart home” te regelen, zal een verwarmingsketel gesimuleerd worden met een ketelsimulator. De temperatuur hiervan wordt geregeld met een “slimme” thermostaat, de Nefit Easy. De thermostaat zich zal aanpassen aan het gedrag van de bewoners.

Hogeschool Windesheim (Zwolle, Nederland)
De bedoeling is om het Wavened-netwerk van SallandElectronics te gebruiken in combinatie met een raspberry pi (kan ook een laptop  zijn ) een draadloos proximity netwerk te realiseren. Het netwerk bestaat uit:  2 Anchors, 1 node, 1 sniffer, Photo-interruptor, Raspberry pi 2/3 en 1 buzzer.

De applicatie is een inbreekalarm, de buzzer gaat af wanneer er iemand binnenkomt die geen node bij zich heeft. Dit wordt op basis van de signaalsterkte gemeten. De  hoto-interruptor detecteert beweging in de testruimte. De lichtstraal wordt dan onderbroken.

Op het moment dat iemand binnenkomt die wel een node bij zich heeft, en de  hoto-interruptor wordt onderbroken, gaat de buzzer niet af.

Gedurende de beurs houden de teams de bezoekers op de hoogte over de ontwikkelingen. Donderdag 6 oktober om 15.00 uur presenteren/demonstreren de teams de uiteindelijke resultaten op de stand.

Meld u nu aan voor een bezoek.