IT Infra event 2021: actuele thema’s en hete hangijzers

IT Infra event 2021: actuele thema’s en hete hangijzers Door: FHI federatie van technologiebranches

Datacenters spelen een sleutelrol in de huidige tijd, zo laat de coronacrisis weer eens zien. Tijdens het IT Infra event, dat fysiek door kon gaan in 1931 congrescentrum ’s-Hertogenbosch, werden de laatste ontwikkelingen in deze dynamische markt uitgebreid besproken.

Door: Dimitri Reijerman

Daan Terpstra van Stichting SDIA opende de dag. Hij wees in zijn lezing op het belang van Europese investeringen in een eigen cloudinfrastructuur. Want door een Europees tegenwicht te ontwikkelen, kun je een vuist maken tegen techreuzen als Google, Microsoft en Amazon. FHI sprak Terpstra al over deze problematiek.

Traditioneel werd vervolgens een groot deel van het lezingenprogramma afgewerkt in verschillende sessies. Zo sprak Pieter Bikker (Wagner) over de uitdagingen die komen kijken bij het bieden van geavanceerde  brandbeveiliging in het datacenter, terwijl Geert Bakker (C.N. Rood) uitleg gaf over de nieuwste technieken voor het testen van MPO-connectoren. Ook Michael Diks (Intronics) gaf de toehoorders nieuwe inzichten in de nieuwste MPO-bekabeling.

Datacenters krijgen in de toekomst ook andere verdienmodellen. Eaton gaf een lezing waarin de mogelijkheden van UPS’en als een nieuwe inkomstenbron, waarbij een UPS aan het stroomnet wordt gekoppeld voor stabilisatiedoeleinden. Met een UPS-installatie van 1MWh kun je 50.000 euro per jaar verdienen.

Ook het thema aftakkasten kwam aan bod tijdens een webinar van Jeroen van der Linden van AP-Nederland. Hij gaf handige serie tips, zoals de opleverdocumenten delen via SharePoint en tijdens de assemblage rekening houden met uitval.

Verduurzaming

In de middag volgde onder leiding van Robbert Hoeffnagel een interessante paneldiscussie met Arno van Gennip (Equinix), Eric Lisica (Iron Mountain) en Rob Stevens, (Interconnect). Zij spraken over de stand van zaken rondom de verduurzaming van datacenters in Nederland en concludeerden allen dat er in Nederland al veel is gebeurd op dit vlak. Toch zal er de komende jaren nog een schepje bovenop gedaan moeten worden.

De lezingen werden afgesloten met een keynote van Freya Macke van Arcadis. Klimaatverandering gaat ons allemaal aan en dus ook de datacenterwereld. In een duidelijke uiteenzetting gaf Macke aan waar de pijnpunten kunnen liggen en hoe daar op in te spelen, zoals zij eerder aangaf in een interview met FHI.

Het IT Infra event 2021 was een geslaagde editie, waarbij tal van technologische ontwikkelingen besproken werden. De informatie en gezellige beursvloer zorgden daar ook voor.