Nieuw op D&E: live demonstraties en workshops

Nieuw op D&E: live demonstraties en workshops Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De exposanten van het Design Automation & Embedded Systems event (D&E) organiseren dit jaar voor het eerst live demonstraties en workshops naast het technische lezingenprogramma. De demo’s vinden de hele dag plaats op de beursvloer en zijn bedoeld om innovaties op een laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen van bezoekers en andere belangstellingen. Zij kunnen op praktische wijze aan de slag met nieuwe producten en met eigen ogen zien hoe het werkt. Het D&E event is op woensdag 19 april in Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch.

Plenaire sprekers Ruud van Beek en Dick van Hees van ASML praten bezoekers bij over een belangrijk onderwerp binnen de sector: early involvement. Zij proberen antwoord te geven op de vraag: hoe ontwerp je een product zodanig dat het gelijk goed is (right first time). Dit doe je onder andere door al in de beginfase van het ontwerpproces met alle partijen in de maakketen in gesprek te gaan. Door vroeg te communiceren met de producent over de wensen en specificaties, en deze feedback mee te nemen tijdens het ontwerp, voorkom je dat een ontwerp in een latere fase alsnog wordt afgekeurd.

In de praktijk blijkt het niet altijd makkelijk om kwaliteitseisen te destilleren uit de doelstellingen van de opdrachtgever. Ook het afstemmen van de verwachtingen tussen de ontwerper en de producent loopt niet altijd van een leien dakje. Hees en Van Beek geven tijdens hun lezing praktische tips en adviezen om dit afstemproces tussen partijen te verbeteren en te versoepelen.

De derde plenaire spreker, Geert Willems, neemt namens imec het woord over de invloed van elektronica op het milieu. Bedrijven willen de impact van elektronica-onderdelen minimaliseren, maar weten niet altijd hoe ze dit aan moeten pakken. Willems bespreekt tijdens zijn presentatie de lean ecodesign-methodiek, gebaseerd op de Life Cycle Inventory analyse (LCI). Dit concept werd eerder uitgewerkt en toegepast in het Green eSpace project, onderdeel van ESA’s Clean Space programma. Green eSpace had als doel om de milieu-impact van elektronica in ruimtevaarttoepassingen te verminderen. Willems kijkt samen met het publiek of lean ecodesign ook breder toepasbaar is in de elektronicasector. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de lezingen? Houd dan onze website in de gaten voor het definitieve programma.
Meer informatie over het event: www.fhi.nl/dene