Nieuwe editie van IEC 61918 regelt SPE-bekabeling en installatie voor de automatiseringswereld

Nieuwe editie van IEC 61918 regelt SPE-bekabeling en installatie voor de automatiseringswereld Door: HARTING

In maart 2022 is de nieuwe editie van de installatienorm IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment 1 - "Industriële communicatienetwerken - Installatie van communicatienetwerken in industriële gebouwen" gepubliceerd. De norm beschrijft de installatie van communicatienetwerken in industriële ruimten. In de nieuwe versie bevat deze nu ook belangrijke kernpunten over bekabelingsstructuren op basis van Single Pair Ethernet. Daarmee is het een belangrijke basis voor alle gebruikers die hun productie in het IIoT willen brengen.

De nieuwe editie van IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment1 is de installatienorm voor communicatienetwerken in industriële installaties, machines en automatiseringseilanden. Zowel de bekabelingsinfrastructuur als de te gebruiken componenten, zoals kabels en verbindingstechnologie, zijn duidelijk gedefinieerd voor alle automatiseringsprofielen. Bekabelingsoplossingen met glasvezelkabels, symmetrische koperkabels en voor draadloze media komen aan bod.

De nieuwe wijziging van IEC 61918 gaat in op de nieuwe 1-pair bekabelingsstructuren voor Single Pair Ethernet (SPE) en de bijbehorende remote stroomvoorziening PoDL (Power over Data Line). Hiermee wordt de kloof gedicht tussen de klassieke IT-infrastructuur en de industrie, IoT/IIoT. SPE heeft een bijzondere betekenis voor industrie en automatisering. Voor het eerst maakt het de universele toepassing van op TCP/IP gebaseerde automatiseringsprotocollen mogelijk, zelfs voor lange afstanden, zoals in de procesautomatisering of voor de eenvoudige aansluiting van sensoren en actuatoren tot op industrieel veldniveau. Hogere datasnelheden, meer krachtoverbrenging en grotere reikwijdten dan bij klassieke veldbussen maken de weg vrij voor het IIoT en Industrie 4.0.

Dit biedt de gebruikers duidelijke specificaties voor infrastructuurcomponenten die identiek en compatibel zijn met ISO/IEC 11801-3 (industriële gebouwen). Bijlage 1 (AMD1) verwijst naar de kabelnormen voor 1-pair datakabels volgens IEC 61156-11/12/13/14 en de norm voor de 1-pair dataconnectoren volgens IEC 63171-6. Dit geeft systeemontwerpers en gebruikers een stabiele basis voor het selecteren van geschikte kabels en interfaces, en de implementatie van SPE-technologie in de automatiseringswereld kan beginnen.

De nieuwe versie van IEC 61918 biedt nu een duidelijke en ondubbelzinnige normatieve beschrijving van hoe en met welke componenten een sensor-to-cloud data-infrastructuur in industriële toepassingen eruit moet zien. De tools voor de implementatie van IIoT zijn nu beschikbaar - leveranciers van apparaten kunnen nu beginnen met de ontwikkeling en productie van SPE-apparaten met internationaal gegarandeerde compatibiliteit en investeringszekerheid.

Het maakt niet uit of het gaat om PROFINET, EtherCAT of andere Industrial Ethernet-protocollen - deze nieuwe IEC 61918 is een gemeenschappelijke noemer voor alle automatiseringsprofielen.

Meer informatie vind je hier: https://webstore.iec.ch/publication/74769
Meer weten over HARTING en onze oplossing? Klik dan hier

Over HARTING
De HARTING Technology Group is een van 's werelds toonaangevende leveranciers van industriële verbindingstechnologie voor de drie levensaders Power, Signal en Data en heeft 14 productiefabrieken evenals vestigingen in 44 landen. Bovendien produceert de onderneming ook kassasystemen voor de detailhandel, elektromagnetische actuatoren voor automotive en industrieel seriegebruik, laadapparatuur voor elektrische voertuigen, evenals hardware en software voor klanten en toepassingen in de automatiseringstechniek, machine- en installatietechniek, robotica en transporttechniek. In het boekjaar 2020/21 genereerden ongeveer 6.200 werknemers een omzet van 869 miljoen euro.