De toekomst van het datacenter in Nederland


De wereld verandert in een rap tempo. De vraag naar data en dataopslag blijft groeien, alles is online te benaderen (IoT), maar daarnaast moet alles wel groener en duurzamer. Als eigenaar van een computerruimte of datacenter is het moeilijk te voorspellen hoe de wereld er over vijf jaar uit ziet laat staan over 10 jaar. Tijdens IT Room Infra geeft Alexandra Schless (Equinix en voorzitter EuroCloudNL) geeft plenair haar visie op de toekomst met de lezing ‘IoT & Cloud: de toekomst van het datacenter in Nederland’.

Volgens de spreekster is Internet of Things een van de belangrijkste uitdagingen waar datacenters voor staan. IoT vereist niet alleen 100% beschikbaarheid, maar ook een realtime IT-infrastructuur die veelal via de cloud wordt geregeld. Hoe kiezen bedrijven dus de beste cloud-infrastructuur en welke impact heeft dat op datacenters en hun technische infrastructuur?

Een goed voorbeeld van IoT en de impact geeft de spreker Edwin Leinse van Capgemini tijdens de lezing ‘De digitale transformatie en de impact op IT; van boorkop naar dataservices’. Ook volgens Edwin stappen steeds meer bedrijven over op digitale diensten of dataservices. Als voorbeeld neemt hij de bedrijven in de olie- en gasindustrie. Zij die voorheen alleen een boorkop verkochten, verkopen nu een volledige dienst rondom diezelfde boorkop. De impact die dit heeft op IT lijkt in eerste instantie klein; de werkelijkheid is een stuk complexer en uitdagender. Aan de hand van een klantimplementatie uit de olie-industrie laat de spreker een aantal knelpunten zien met de bijbehorende oplossing.

Bekijk het programma en meld u aan voor een bezoek