Voorspellend onderhoud en levensduur op basis van PHM


Predictive maintenance en Prognostics & Health Monitoring (PHM) komt bij OEM’ers steeds hoger op de agenda te staan. De verwachting is dat de belangstelling voor dit onderwerp de komende jaren alleen maar groeit. Tijdens het WoTS seminar ‘Levensduur en onderhoud op basis Prognostics & Health Monitoring’ laten bedrijven als Philips, Plantronics, Siemens en Nedtrain met praktijkcases zien hoe zowel de onderhoudskosten, als het falen is verlaagd.

Tijdens het ontwerp van machines en instrumentatie wordt veel aandacht gegeven aan mogelijke faalmechanismen en worden levensduurvoorspellingen gemaakt. Deze voorspellingen zijn doorgaans gebaseerd op simulaties onder testcondities en kansberekeningen. Bij PHM wordt de daadwerkelijke status van equipment gebruikt als input voor modellen om de (resterende) levensduur te voorspellen of nauwkeurig onderhoudsmomenten te bepalen. Met behulp van deze feitelijke operationele gegevens en het verfijnen van de modellen kunnen ook de toekomstige ontwerpen worden geoptimaliseerd. Boudewijn Jacobs van Philips Lighting verzorgt de opening van het seminar en geeft een inleiding over PHM waarbij ook termen als HUMS en CBM uitgelegd worden. Hij bekijkt de standaarden en legt de methodiek van PHM nauwgezet en eenvoudig uit. Ook zal hij vertellen over de toepassing van PHM bij Philips Lighting.

Wan – Jui Lee van NedTrain geeft later in het seminar de lezing ‘Predictive maintenance in real-life: cases and challenges from Dutch Railways (NS)’. Het optimaliseren van de transportcapaciteit en de veiligheid van miljoenen passagiers zijn de twee belangrijkste doelen van de NS. Wan – Jui Lee zal uitleggen hoe health monitoring helpt deze doelstellingen te bereiken en hoe het daarnaast zorgt voor de vermindering van onderhoudskosten. De spreker behandelt cases over het toepassen van health monitoring (sensor) systemen zowel op het spoor als in de trein.

Bekijk hier het totale programma. Het seminar vindt plaats in de middag van donderdag 6 oktober. Het volgen van dit seminar is kosteloos. Registeren kan via de algemene registratielink van WoTS. Geef wel aan dat u geïnteresseerd bent in Industriële Elektronica (World of Electronics).