Weerstandsmeting bij de productie van batterijpacks

Weerstandsmeting bij de productie van batterijpacks Door: Batenburg Applied Technologies

Steeds vaker zien wij dat fabrikanten van batterijpacks meer aandacht besteden aan het verbeteren van de levensduur en veiligheid van hun producten. Door innovaties en technologische verbeteringen zijn de energiedichtheid, levensduur en betrouwbaarheid van batterijpacks sterk toegenomen. Een zeer welkome verbeterslag in een tijd waarin steeds meer vraag is naar energieopslagsystemen, elektrisch aangedreven voertuigen en netonafhankelijke off-grid systemen.

Een kwaliteitsverbinding tussen elke cel

Om de kwaliteit van batterijpacks te verbeteren zijn verbeteringen in het productie- en controleproces noodzakelijk. Een belangrijk aandachtspunt is de elektrisch verbinding tussen de individuele cellen. Het steekproefsgewijs visueel controleren van verbindingen is niet voldoende. Alleen een volledig elektrische weerstandsmeting geeft inzicht in de kwaliteit van de individuele verbindingspunten.

Voor dit soort metingen heeft Hioki zeer nauwkeurige meetinstrumenten ontwikkeld. Eén van die instrumenten is de RM3545. Een DC-weerstandsmeter met een groot meetbereik en hoge meetnauwkeurigheid. Metingen vanaf 0,01µΩ maken de RM3545 weerstandsmeter uitermate geschikt voor de kwaliteitscontrole van de verbindingen tussen de cellen in de batterijpacks.

In combinatie met de 20-kanaals multiplexer module kunnen gelijke tijd meerdere verbindingen getest worden. Met de module kan zeer snel worden geschakeld tussen de verschillende meetkanalen.

Ook zijn er verschillende mainframes verkrijgbaar, waarmee het aantal kanalen van de weerstandsmeter eenvoudig kan worden uitgebreid. Deze functionaliteiten, het grote meetbereik en de hoge meetnauwkeurigheid maken de RM3545 weerstandsmeter uitermate geschikt voor de kwaliteitscontrole van batterijpacks.

Neem voor meer informatie over de RM3545 weerstandsmeter contact op met Batenburg Applied Technologies. Mail naar info.appliedtechnologies@batenburg.nl, of bel +31 (0)10 292 87 87.